Zajmovi ECB-a nisu inflatorna prijetnja

Draghi: U ekonomski sistem eurozone nisu dospjela velika sredstva (AP)

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da ne vidi da hitni zajmovi te banke koji iznose više od 1.000 milijardi eura za stabilizaciju bankarskog sistema evrozone, predstavljaju inflatornu prijetnju.

On je rekao da bilo kakav višak novca u finansijskom sistemu centralna banka eurozone može prihvatiti u povoljnom trenutku, prenosi AP.

Ukazao je na to da nedavna stabilizacija rasta bankarskog kreditiranja poslovnog sektora i povećanje ulijevanja novca u ekonomiju “ne signaliziraju povećane i inflatorne pritiske”.

Dvije runde obilnih zajmova ECB-a – od 489 milijardi eura za 523 banke od 21. decembra i 530 milijardi eura za 800 banaka od 29. februara – ublažile su dužničku krizu u zoni eura tako što su ojačale banke članica tog monetarnog bloka i olakšale vladama pozajmljivanje.

Nedavna stabilizacija rasta bankarskog kreditiranja poslovnog sektora i povećanje ulijevanja novca u ekonomiju ne signaliziraju povećane i inflatorne pritiske.

Mnogi ekonomisti strahuju da bi ogromna likvidnost koju je ECB izdašno odobrila bankama mogla ubrzati inflaciju. Draghi je u nedavnom intervjuu njemačkom listu Bild pokušao ublažiti te bojazni, ukazavši na to da su banke najveći dio tog novca iskoristile za pokrivanje sopstvenih finansijskih potreba, tako da u ekonomski sistem eurozone nisu dospjela velika sredstva.

“Te operacije nisu razmahale inflaciju i mi pažljivo pratimo kako ta likvidnost ulazi u ekonomski sistem”, rekao je čelnik ECB-a.

Izvor: Agencije