Bosanske presvlake za Passat, Audi i Porsche

Kompanija Prevent najuspešniji je privatni poslovni sistem u Bosni i Hercegovini. Vodeći su izvoznik sa izvezenom robom u vrijednosti od 427 miliona i ostvarenim prihodom od 730 miliona konvertibilnih maraka.

Svaka kožna presvlaka ugrađena u Volkswagen Passat proizvedena je u BiH. U Visokom i Zenici proizvode se i presvlake za Audi A1, Q3, Q4, Porše.

Da bi se u jednom mjesecu proizvelo preko 120 hiljada garnitura presvlaka, potrebna je dobra organizacija posla. Ona, na prvi pogled u fabrici u Zenici ne fali.

Priča radnika

Iznad svake mašine je slika i ime i prezime radnika koji trenutno radi na mašini. Broj presvlaka koje mora da sašije u toku dana, kvalitet koji mora da se ispuni.

Na ulazu u halu je tabla sa spiskom uočenih grešaka koje treba ispraviti.

Alen Hadžić radi u Preventu dvije godine. Kaže da se često ostaje prekovremeno, ali da se prekovremni sati plaćaju.

“Plata je redovna, sve je uredu, osiguran sam, zdravstveno. To je za sad, kako će biti u budućnosti ne znam. Kakva nam je zemlja to je za sada ok, kaže radnik Alen Hadžić.

Sabiha Šehić je vođa proizvodnje. Pamti dane kada je 300 radnika prije privatizacije radilo bez plate.

Sada ih je 1.350. Ne krije da je prosječna iskorišćenost radnika 95 do 105 odsto, ali tvrdi da je svaki prekovremni sat plaćen po zakonu.

I ona i radnici svjesni su da od njihove proizvodnje zavisi proizvodnja dobavljača. To su njemačke firme, a kod njih se kašnjenje u isporukama ne toleriše.

“Ja sam sa radnicima jako zadovoljna. Oni izvršavaju svoje obaveze, rade kvalitetno, rade i profesionalno, a rezultat toga je redovna plata. Kada kažem redovne plate mislim i na topli obrok, plaćen prevoz, oni koji putuju dalje iz grada imaju mjesečne karte ili plaćen benzin”, veli Sabiha Šehić.

Amela Alijagić u “Prevent Zenica”, radi 11 godina. Uslovima rada je zadovoljna, jer da nije, tvrdi da ne bi ni radila. Kaže i da bi situacija u Zenici bila mnogo drugačija jer u pojedinim porodicama i četiri plate dolaze iz Preventa.

“Odgovara mi plata, zbog nje i jesam tu. Petnesti je garantovani dan za isplatu, dan ranije ili tačno petnestog”, naglašava  Amela Alijagić.

Da bi se u Zenici sašile presvlake, koje nose oznaku “proizvedeno u Bosni i Hercegovini” potrebna je sirovina. Bila ona koža ili tekstil, prvo se obrađuje u kožari u Visokom. U tom gradu, a najviše u okolini fabrike, povremeno se osjeća smrad.

Hlorid Sulfat smrdi na pokvarena jaja, a trulež se osjeća od zaostalog loja i mesa na goveđoj koži koja tek pristigne u fabriku.

U Preventu tvrde da čine sve da bi se smrad što manje osjećao. Najveći pomak u tom segmentu napravili su u posljednjih godinu dana.

“Prošle godine izvršili smo tretman prekrivanja tretmana otpadnih voda sa kojih je dolazilo najviše neugodnih mirisa i postavi smo sistem filtracije zraka”, ističe Selma Mašnić, okolišni menadžer.

Prevent je u BiH investirao više od stotinu miliona eura od 1999. godine. Na početku su imali 50 zaposlenih.

Suština poslovanja

„Imamo danas 4.750 uposlenika. Svaki dan otvaramo jedno novo radno mjesto i to nam je moto i suština poslovanja u BiH“, kaže direktor Almir Jazvin.

Bez sumnje, ASA Prevent grupa, sa proizvodnjom u Jelahu, Zenici, Visokom, Sarajevu i Goraždu i u narednim godinam ostaće jedan od najvažnijih poslodavaca i izvoznika u BiH.

„Neprijatni miris ili bolje rečeno smrad, koji se povremeno širi iz fabrike, na trenutke zaista može da bude neprijatan. Međutim mala je to žrtva  za ono što je Prevent doneo Visokom, a to je 2.000 radnih mesta i 1.500.000 maraka koje se mesečno sliju u budžet opštinskog veća. To je novac koji bi mnogi gradovi u BiH mogli da požele“, javio je reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Izvor: Al Jazeera