Bales se navodno ne sjeća da je pobio civile

Šesnaest afganistanskih civila, uključujući devetero djece i tri žene, ubijeni su u svojim domovima (Reuters)

Narednik Robert Bales, osumnjičen za ubistvo 16 afganistanskih civila, “ne sjeća” se toga događaja, izjavio je u ponedjeljak navečer njegov odvjetnik John Henry Browne nakon prvog sastanka sa svojim branjenikom u vojnom zatvoru u Kansasu.

“On se ne sjeća svega što se dogodilo te večeri. To ne znači da pati od amnezije. Postoji mnogo drugih mogućnosti”, rekao je novinarima Browne, koji ima iskustva u zastupanju višestrukih ubojica, uključujući i poznatog serijskog ubojicu Teda Bundyja.

Browne se sastao s Balesom u vojnom zatvoru u Fort Leavenworthu, u koji je narednik prevezen u petak i smješten u samicu.

Bales još nije formalno optužen, ali to se može očekivati do kraja sedmice.

Ratni veteran

Zasad se sumnjiči da je 11. marta napustio svoju bazu, ulazio u kuće afganistanskih seljaka i pobio 16 civila, uključujući devetero djece i tri žene, u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana.

“On se ne sjeća toga događaja. Pamti što je se dogodilo prije te večeri i što se dogodilo poslije, ali nema sjećanje na ono između”, kazao je Browne.

Bales je američki ratni veteran. Služio je tri rotacije u Iraku i ovo mu je bila prva u Afganistanu.

Agencije podsjećaju da je njegov vojnički dosje bio besprijekoran, ali je imao problema u svom privatnom finansijskom životu, pa je tako zbog loših investicija izgubio kuću na Floridi.

Izvor: Agencije