Obama Iranu: Ne blefiram vojnom opcijom

Barack Obama: Ako sankcije ne uspiju, ne isključuje bilo koju opciju (AFP)

Uoči posjeta izraelskog premijera, predsjednik SAD-a Barack Obama do sada je najoštrije upozorio Iran na svoju spremnost da, ako bude potrebno, pribjegne vojnim opcijama kako bi spriječio Teheran da dođe do nuklearnog oružja.

Rekavši da je neprihvatljivo da Iran napravi atomsko oružje Obama je istaknuo:

“Ne blefiram”.

“Mislim da i iranska i izraelska vlada uviđaju da kada Sjedinjene Američke Države kažu da je neprihvatljivo da Iran ima nuklearno oružje mi mislimo što kažemo”, rekao je Obama u razgovoru za časopis Atlantic.

Premijer Izraela Binyamin Netanyahu želi da predsjednik SAD-a Barack Obama jasnije odredi “crvene linije” koje Iran ne smije preći u razvoju nuklearnog programa. 

U razgovoru je Obama rekao da misli da su međunarodne sankcije Iranu bile “mnogo učinkovitije no što je bilo tko očekivao” i da su dale priliku da se problem trajno riješi.

No Obama je izjavio i da ako sankcije ne uspiju, Sjedinjene Države ne isključuju bilo koju opciju.

On je dodao da je u “dubokom” interesu ne samo Izraela nego i SAD-a da se Iranu ne dopusti da dođe do nuklearnog oružja.

Netanyahu u Sjevernoj Americi

Obamine izjave objavljene su uoči dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u ponedjeljak na razgovore u Bijelu kuću.

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu izjavio je u petak, na početku posjete Sjevernoj Americi, koja obuhvata i razgovore s američkim predsjednikom Barackom Obamom, da Izrael zadržava pravo da se brani od Irana. 

“Što se Izraela tiče, kao svaka suverena zemlja, mi zadržavamo pravo da se branimo protiv zemlje koja poziva i radi na našem uništenju”, rekao je izraelski premijer novinarima u Ottawi, na početku sastanka s kanadskim premijerom Stephenom Harperom. 

Netanyahu je također rekao da međunarodna zajednica ne bi trebala dopustiti da uspije “nemilosrdna iranska potjera za nuklearnim oružjem”, javio je Reuters. 

Netanyahu želi da predsjednik SAD-a Barack Obama jasnije odredi “crvene linije” koje Iran ne smije preći u razvoju nuklearnog programa. 

Iran kontinuirano tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjem civilnim medicinskim svrhama.

Izvor: Agencije