NATO mora obeštetiti ubijene civile u Libiji

Donatella Rovera: NATO ne može smrt tolikih civila gurnuti u stranu nekim neodređenim izrazima žaljenja (AP)

Amnesty International (AI) je pozvao u ponedjeljak NATO da istraži smrt “više desetina civila” ubijenih greškom u njegovim zračnim napadima prošle godine u Libiji te da obešteti porodice žrtava.

Ponavljajući slične kritike koje je ovog mjeseca uputila Rusija, ta organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu navela je da su brojni Libijci, iako nisu bili uključeni u sukobe, ubijeni ili ranjeni u NATO bombardiranju, ali da o tome nije provedena propisna istraga, prenosi Reuters. 

“Mora se provesti odgovarajuća istraga, a žrtve i njihove porodice moraju se u potpunosti obeštetiti”, naglasio je u saopćenju AI.

NATO zvaničnici su u više navrata isticali posvećenost zaštiti civila. Oni sada ne mogu smrt tolikih civila gurnuti u stranu nekim neodređenim izrazima žaljenja, a bez propisne istrage tih krvavih incidenata.

Amnesty navodi 55 slučajeva civila, među kojima 16 djece i 14 žena, ubijenih u zračnim napadima u Tripoliju, Zlitenu, Majeru, Sirti i Bregi, većinom u bombardiranju njihova doma, a da nijedan element ne upućuje na vojni karakter bombardiranih ciljeva u trenutku napada.

Krvavi incidenti

Nekoliko mjeseci nakon završetka operacija NATO-a u Libiji, ni Savez ni nove libijske vlasti nisu kontaktirale žrtve, osuđuje AI, pozivajući se na svjedočenja skupljena u januaru i februaru.

“Duboko je razočaravajuće ustanoviti da četiri mjeseca nakon završetka vojne kampanje žrtve i osobe bliske ubijenima u zračnim udarima NATO-a još ne znaju šta se dogodilo i ko je odgovoran”, rekla je Donatella Rovera, savjetnica AI.

NATO mora istražiti kako bi odredio je li smrt civila rezultat kršenja međunarodnog prava te, u slučaju da jeste, privesti odgovorne pred lice pravde, tvrdi AI.

“NATO zvaničnici su u više navrata isticali posvećenost zaštiti civila. Oni sada ne mogu smrt tolikih civila gurnuti u stranu nekim neodređenim izrazima žaljenja, a bez propisne istrage tih krvavih incidenata”, kazala je Donatella Rovera.

Britanska agencija podsjeća da su avioni NATO-a proveli oko 26.000 naleta u oko 9.600 akcija, u kojima je uništeno oko 5.900 ciljeva u Libiji prije okončanja vojnih operacija 31. oktobra prošle godine.

Izvor: Agencija


Povezane

Komisija Ujedinjenih naroda za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u Libiji istražila je 20 zračnih NATO napada.

Published On 03 Mar 2012
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO