IAEA: Rast sektora nuklearne energije

Curenje radijacije iz Fukushima Daiichi, nakon zemljotresa i cunamija potreslo je globalni sektor nuklearne energetike (Reuters)

Globalna upotreba nuklearne energije bi u naredne dvije decenije mogla porasti za čak 100 posto, prvenstveno zahvaljujući naglom rastu u Aziji, a uprkos padu izgradnje novih reaktora nakon prošlogodišnjeg incidenta u japanskoj elektrani Fukushima, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U izvještaju te agencije, koji još nije objavljen, ali je u njega imala uvid novinska agencija Reuters, navodi se da se poslije najgore nuklearne katastrofe u svijetu u posljednjih 25 godna očekuje nešto sporije povećanje nuklearnih kapaciteta nego što se ranije prognoziralo.

“Ipak se očekuje značajan rast upotrebe nuklearne energije do 2030. godine od između 35 i 100 posto, iako je prognoza Agencije za 2030. godinu snižena za sedam do osam posto u odnosu na onu objavljenu 2010. godine”, navodi se u saopćenju.

Zadovoljavajući napredak

Curenje radijacije iz elektrane Fukushima Daiichi, nakon zemljotresa i cunamija koji su 11. marta 2011. pogodili Japan, potreslo je globalni sektor nuklearne energetike i dovelo u sumnju koliko je ta vrsta energije zaista sigurna.

U izvještaju IAEA se navodi podatak da su se prošle godine u svijetu počele graditi samo tri nuklearke – dvije u Pakistanu i jedna u Indiji, dok je 2010. počela izgradnja 16 nuklearki.

Pored toga, prošle godine je zatvoreno 13 reaktora, što je najveći broj još od 1990. godine, nakon incidenta u nuklearki Černobil, saopćila je agencija.

Generalni direktor IAEA Yukiya Amano ocijenio je ranije ovog mjeseca  da je nuklearna energija sada sigurnija nego prije godinu dana, prije nesreće u Fukushimi.

On smatra da je došlo do “zadovoljavajućeg napretka” u provođenju akcionog plana koji je izradila IAEA poslije Fukushime, koji preporučuje da međunarodne ekipe provode redovne provjere postrojenja i da se pojača mehanizam zaštite u slučaju prirodnih katastrofa.

Izvor: Agencije