Dogovor od pet tačaka o Siriji

Ministri vanjskih poslova Arapske lige i Rusije izrazili protivljenje stranoj vojnoj intervenciji (AFP)

Arapska liga i Rusija postigle su u subotu sporazum o Siriji u pet tačaka kojim se, prije svega, traži obustava nasilja u toj zemlji i izražava protivljenje stranoj vojnoj intervenciji.

Na sastanku u Kairu, predstavnici Arapske lige i Rusije zaključili su također da je neophodan nepristrasni monitoring situacije u Siriji te dostava humanitarne pomoći, kao i podrška izaslaniku Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofiju Annanu, prenijela je agencija Reuters.

Sastanku šefova diplomatije arapskih zemalja u Kairu posvećenom krizi u Siriji prisustvovao je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov i premijer Katara Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani nakon sastanka su na zajedničkoj konferenciji za novinare saopćili da je postignut dogovor od pet tačaka.

On se temelji na rezoluciji UN-ove Generalne skupštine donijete 16. februara te na odlukama Arapske lige, dodali su.

Dvojica zvaničnika pozvala su “na prekid nasilja bez obzira odakle ono dolazilo“.

Podrška Annanu

Ujedno su se izjasnili protiv bilo kakve strane intervencije u toj zemlji te su pozvali na uspostavu “nepristranog posmatračkog tijela” i zatražili od sirijskih vlasti da omoguće nesmetanu dopremu humanitarne pomoći.

Katarski premijer je prije toga kritizirao Rusiju i Kinu, rekavši da su ove zemlje slale pogrešan signal Assadu te je također poručio da se u Siriju trebaju ponovo poslati arapski mirovni posmatrači.

Rusi i Arapi su na kraju pružili podršku Annanu koji je u subotu doputovao u Damask kako bi razgovarao sa Assadom.

Sirijski predsjednik rekao je izaslaniku UN i Arapske lige da je njegova zemlja spremna na “svako pošteno nastojanje” da se okončaju nemiri koji traju već godinu dana, ali je istovremeno okrivio “terorističke grupe” koje blokiraju rešenje u Siriji.

Izvor: Agencije