Britanija: Nema pregovora o Falklandima

Demonstranti koji traže suverenitet Falklanda palili su britansku zastavu ispred ambasade te zemlje u Buenos Airesu u januaru (EPA)

Velika Britanija odbacila je  prijetnju Argentine da će se žaliti Ujedinjenim narodima zbog spornih Falklandskih otoka, rekavši da neće pregovarati s Argentinom i da Povelja UN-a potkrepljuje britanski stav.

„Velika Britanija nema nikakve sumnje kada je riječ o našem suverenitetu nad Falklandima“, izjavila je za AFP glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

„Stanovnici Falklanda su Britanci, prema vlastitiom izboru. Oni su slobodni da odlučuju o svojoj budućnosti, i s Argentinom neće biti pregovora o suverenitetu ukoliko otočani to ne žele“, izjavila je ona.

‘Militarizacija spora’

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner u utorak je izjavila da će uložiti zvaničan protest UN-u zbog britanske “militarizacije spora” oko Falklanda, koji se ponovo zaoštrava, 30 godina nakon što su dvije zemlje ratovale oko tih otoka.

Argentina je proteklih sedmica osudila odluku Velike Britanije da na južnom Atlantiku rasporedi jedan od svojih najsavremenijih ratnih brodova.

Dick Saul, član parlamenta Falklandskih otoka, kazao je da pozdravlja plan Argentine da uloži protest UN-u.

„Ujedinjeni narodi se trebaju osvrnuti na odluke donijete u prošlosti koje idu na ruku samoopredjeljenju i to je razlog što pozdravljam odluku Argentine,“ kazao je on, a prenose britanski mediji.

Saul je, međutim, dodao da stanovnici Falklanda ne žele da ih Argentina preuzme, te smatraju da je britanska vlada u pravu što podržava njihovo fundamentalno pravo na samoopredjeljenje“.

Rat 1982.

Argentina smatra Falklande svojom teritorijom koju su Britanci uzurpirali prije skoro 180 godina.

Britanci tvrde da su oni otkrili i posjedovali te otoke 100 godina prije nastanka Argentine.

Najprije je na njih polagala pravo Španija, a zatim nezavisna Argentina, da bi ih 1833. zauzeli Britanci koji su na otoke doveli naseljenike iz Velike Britanije.

Oko suvereniteta nad otocima je 1982. godine vođen Falklandski rat između Argentine i Velike Britanije, koji je Argentina izgubila.

Izvor: Agencije