Evropljani iz kamenog doba prvi u Americi

Ova otkrića bi mogla osporiti tvrdnje da je Christopher Columbus prvi otkrio „Novi svijet“ (Reuters)

Arheolozi su na sjeveroistočnoj obali Amerike otkrili niz kamenih alata starih između 19.000 i 26.000 godina i jako sličnih alatima koji su se pravili na području Evrope, piše Daily Telegraph.

Prijašnja otkrića su se bavila samo nalazima starim do 15.000 godina i zato su mnogi naučnici dovodili u pitanje hipotezu da je čovjek u vrijeme kamenog doba uspio migrirati u Sjevernu Ameriku.

Međutim zapanjujuća sličnost načina na koji je izrađen primitivni alat pronađen na američkom tlu s onim iz istog perioda u Evropi sada pokazuje da je do te migracije ipak došlo.

Dodatnu težinu takvim tvrdnjama daje svježa analiza kamenog noža pronađenog 1971. godine koja pokazuje do je on napravljen od kremena iz Francuske.

Profesori Dennis Stanford iz Smithsonian instituta u Washingtonu i Bruce Bradley sa Univerziteta Exeter vjeruju da su „Evropljani“ kamenog doba u Sjevernu Ameriku došli preko zaleđenog Atlantskog okeana.

Put od 2.500 kilometara

Naučnici vjeruju da su im tokom skoro 2.500 kilometara dugog puta kao hrana mogli služiti tuljani, pingvini i ptice koji su tada živjeli u tom ledenom području.

Pronađeni predmeti, koji ukazuju da je čovjek iz kamenog doba uspio emigrira u Ameriku, mogli bi preinačiti američku historiju, a posebno osporiti tvrdnje da je Christopher Columbus prvi otkrio „Novi svijet“.

Stanford i Bradley autori su knjige „Across Atlantic ice“ (Preko atlantskog leda) koja će biti objavljena narednog mjeseca.

Na vrhuncu ledenog doba, led je pokrivao tri miliona kvadratnih kilometara sjevernog Atlantika, stvarajući čvrst most između dva kontinenta.

Izvor: Agencije