Prljavi novac i slovenska termoelektrana

Termoelektrana Šoštanj najveći je proizvođač struje u Sloveniji (Reuters)

SVJEDOK: Claudia Ciobanu

Slovenska vlada objavila je uvjetnu podršku za davanje državne garancije za kredit od Evropske investicione banke (EIB) u svrhu izgradnje novog bloka od 600 megavata u postrojenju lignita u termoelektrani Šoštanj.

Vladino saopćenje dolazi uprkos ozbiljnim upozorenjima koje je ove sedmice izdala Državna komisija za sprečavanje korupcije, da je korupcija mogla utjecati na dodjelu ugovora francuskoj kompaniji ALSTOM, te da su autori prijedloga zakona o državnoj garanciji uposlenici HSE, vlasnika termoelektrane Šoštanj.

„Komisija za sprečavanje korupcije poslala je jak signal našoj vladi da ne nastavlja promovirati TEŠ 6 dok se ne završi istraga o korupciji i ilegalnom lobiranju, te dok se ne uspostave adekvatne preventivne mjere kako bi se u budućnosti spriječile takve aktivnosti“, kaže Lidija Živčič iz slovenske grupe Focus.

„Uzimajući u obzir ozbiljnost navoda Komisije, bilo koji odgovoran donosilac odluka treba podržati moratorijum na izgradnju novog postrojenja dok zvanična tijela detaljno ne ispitaju vlasništvo direktora TEŠ 6“, tvrdi ona.

Politički utjecaj

Komisija je zaključila da je „projekat TEŠ 6 zamišljen i izveden na netransparentan način, nedostaje mu supervizija i opterećen je utjecajima političara i lobista, te je zbog toga postojao (i još uvijek postoji) veliki rizik od korupcije i sukoba interesa“.

Komisija navodi da su zaposlenici CEE Inženiring za energetiko in ekologijo d.o.o., kompanije koja je tijesno povezana sa ALSTOM-om, bili članovi tehničke komisije koja je provodila javnu nabavku za TEŠ 6, kao i grupe koja je pregovarala o ugovoru. Posljedično, kako navodi Komisija, „stvoreni su uvjeti za korupciju“, jer ALSTOM „je mogao imati pristup kompletnim informacijama o ponudi konkuretnog dostavljača“. Glavni rival koji je moguće ugrožen je njemačka kompanija Siemens.

Dodatno, kako se navodi u izvještaju, prekršene su slovenske odredbe o lobiranju, jer su autori prijedloga zakona o državnoj garanciji za kredit EIB-a za TEŠ 6  članovi ekonomske jedinice HSE, vlasnika termoelektrane Šoštanj. Prema navodima Komisije, slovenski parlament treba usvojiti zakon o  državnoj garanciji kako bi TEŠ 6 unovčio kredit od 440 miliona eura  EIB potrebnog da se pokrije dio od 1.3 milijardi eura potrebnih za pokrivanje troškova novog bloka.

Pokrenuta istraga

„Dvije evropske javne banke, EIB i EBRD, koje planiraju finansirati polovinu troškova TEŠ 6, ne mogu se oglušiti na poziv Komisije za sprečavanje korupcije“, kazao je koordinator Bankwatcha za energiju i klimu Piotr Trzaskowski.

„Neodgađanje kredita u ovom momentu značilo bi da EIB i EBRD nisu zainteresirane da provjere jesu li navodi o korupciji istiniti. Zapravo, one bi trebale iskoristiti ovu priliku da se povuku iz projekta, koji se, osim što je zasnovan na moguće nezakonitim djelima, također suprotstavlja dugoročnoj klimatskoj politici EU koju obje banke moraju podržavati“, kazao je on.

Državni ured za istrage i policija u Celju pokrenuli su istrage o nezakonitim radnjama. Komisija za sprečavanje korupcije također je apelirala na slovenskog državnog odvjetnika da osnuje specijalnu grupu koja će dalje istraživati ovaj slučaj.

Claudia Ciobanu je portparol CEE Bankwatch Networka, međunarodne nevladine organizacije koja nadgleda aktivnosti međunarodnih finansijskih institucija koje djeluju u centralnoj i istočnoj Evropi i promoviraju klimatski, društveno i ekonomski održive alternative svojim projektima.  

Izvor: Al Jazeera