Sve manje simpatija prema problemima Grčke

Prodaja otoka, odnosno odustajanje od dijelova sopstvenog suvereniteta, bio bi znak zahvalnosti za pomoć
Prodaja otoka, odnosno odustajanje od dijelova sopstvenog suvereniteta, bio bi znak zahvalnosti za pomoć

Predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Leitl predložio je da Grčka proda svoje otoke Turskoj u cilju saniranja budžeta.

On je u intervjuu bečkom sedmičnom magazinu Profile objasnio da bi visokozadužena Grčka trebala Turskoj prodati “nenaseljene i daleke” otoke.

“Turska bi bila veoma zainteresirana. Odustajanje od dijelova sopstvenog suvereniteta bio bi znak zahvalnosti za pomoć”, rekao je Leitl.

On je ukazao da svakim novim paketom pomoći u cijeloj Evropi raste anti grčko raspoloženje.

Grčka očekuje da joj Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) odobre drugi paket pomoći za spasavanje u visini od 130 milijardi eura, koji je uslovljen dogovorom vlade u Atini s međunarodnim privatnim povjeriocima, koji bi trebali otpisati oko 100 milijardi eura kredita koje su dali toj zemlji.

Svakim novim paketom pomoći u cijeloj Evropi raste anti grčko raspoloženje.

Povrh toga, grčka država treba provesti drakonske mjere štednje, koje podrazumijevaju smanjivanje plata i otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru.

U utorak su ministri finansija eurozone odložili donošenje odluke o isplati drugog paketa pomoći za spasavanje te prezadužene zemlje.

Bogate poreske neplatiše

Grčki dugovi dostižu 360 milijardi eura.

Luca Frieden [AFP/Getty]

Pri tome bi, kako dodaje Fehrenbach, privredno slabije zemlje najprije trebale ostati van zajednice.

”Evropa sa dvije brzine ne može se zaobići”, kazao je Fehrenbach.

Slično kao prvi čovjek Boscha misli predsjednik Saveza veleprodaje, vanjske trgovine i usluga Anton F. Berner.

„Mislim da bi Grcima bilo bolje ukoliko bi napustili eurozonu… Čak i kada bi mi Grcima 100 posto ‘poklonili’ njihove dugove, oni bi za 10 godina bili ponovo tu gdje danas stoje“, rekao je on za tabliod Bild.

Njemačka štampa piše da raste pritisak euro-zemalja na visoku zaduženu Grčku.

Mediji prenose ocjenu i ministra finansija Luksemburga Luca Friedena, koji je u SAD-u upozorio da će se Grci sami isključiti iz eurozone ukoliko vlada u Atini ne održi obećanja o reformama i štednji.

Izvor: Agencije


Povezane

Potrebno je pronaći još 5,5 milijardi eura, povrh 130 milijardi eura planiranih zajmova, za Grčku od vlada članica eurozone.

16 Feb 2012

Odluka o pomoći Grčkoj očekuje se u ponedjeljak. Nakon održane videokonferencije, predsjedavajući eurogrupe Jean-Claude Juncker je rekao da predstoje pregovori o tehničkim detaljima.  Odnose se na detaljne liste potrebnih ušteda i vremenskog okvira za njihovo provođenje.

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO