Prvi zadatak dijaspore -izvaditi ličnu kartu

Zakon predviđa da budu popisani svi građani koji imaju važeću CIPS ličnu kartu i koji će u vrijeme popisa biti na svojoj adresi u BiH

SVJEDOK:  Faruk Tičić

Pošto je nedavno usvojen Zakon o popisu stanovništva Bosne i Hercegovine i nakon uklanjanja tog famoznog člana 48, kojim se pune dvije godine kočilo usvajanja ovog zakona, kako kažu iz redova šest vodećih stranaka, sad se može pristupiti realizaciji ovog Zakona, koji bio jedan od uslova BiH ka njenom priključenju EU!

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je objasnio da je pitanje etničke zastupljenosti u institucijama BiH i entiteta riješena ustavima entiteta, Ustavom BiH, odgovarajućim zakonima i drugim pravnim aktima.

“Nigdje se to ne rješava zakonom o popisu stanovništva. Taj zakon može da bude samo osnova za obezbjeđivanje etničke zastupljenosti, a ustavi entiteta i BiH kažu da se do daljnjeg, kad je u pitanju etnička zastupljenost, primjenjuju rezultati iz 1991.”, rekao je Tihić, zaključujući da svi znaju da se to ne primjenjuje ni u Federaciji ni u Republici Srpskoj, često zbog realnih okolnosti.

Međutim, ima i drugih objašnjenja da će se ta etnička zastupljenost primjenjivati  prema rezultatima posljednjeg popisa.

Svjetskom savezu dijaspore BiH nisu jasne te takozvane realne okolnosti zbog kojih se ne primjenjuje etnička zastupljenost, ali nismo nimalo iznenađeni priznanjem političkih oligarhija koje olako shvataju svoju odgovornost  u kreiranju sudbine BiH i svakog njenog građaniina.

Dvije solucije

Vrlo je simptomatično da ovaj Zakon, kad je riječ o popisu dijaspore, ima dvije solucije.

Ovim zakonom se predviđa da se dijaspora popiše na posebnim listama, koje će Agencija za statistiku objaviti na svojoj web stranici i svako onaj koji je zainteresovan da bude popisan na takav način treba iste da fotokopira, ispuni i putem pošte vratiti na istu adresu.

Postavlja se pitanje, ako je popis državi važan, zašto se čitav taj proces ne bih mogao obaviti i elektronskim putem?

SSD BiH je uvjek smatrao da građani BiH koji žive van domovine trebaju da budu zvanično obuhvaćeni Zakonom o popisu stanovništva, iz prostog razloga što oni nisu građani koji borave van matične države svojom voljom, već su prognani. Pošto Zakon o održivom povratku (Aneks 7) nikad nije profunkcionisao ili još traje, a i  zbog drugih stečenih uslova, većina je morala da i dalje ostane da živi van granica svoje države,  i to im daje puno pravo da budu obuhvaćeni narednim popisom.

U ovakvoj novonastaloj situaciji, ako državljani BIH ne mogu da budu popisani u jednoj redovnoj proceduri, SSD BiH poziva sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu da prilikom prvog odlaska u BiH obavezno izvade CIPS dokumente (ličnu kartu), kako bi mogli biti popisani i da već sada planiraju da budu na svojim adresama u vrijeme popisa aprila 2013. godine. Samo na taj način moći će se oduprijeti novom etničkom čišćenju do kojeg bi ovakav popis trebao dovesti.

Evropski put ili nestanak dijaspore

Međutim, poseban problem je kod građana BiH koji žive u prekookeanskim zemljama, i to u ne u tako malom broju, te bi državni organi trebali da povedu računa i o tome.

Na taj način, nakon nedavnog usvajnja Zakona o popisu stanovništva, bosanskohercegovačka dijaspora u skladu sa članom 2. ovog Zakona stiče uslove da bude popisana. Naime, taj član zakona predviđa da budu popisani svi građani koji imaju važeću CIPS ličnu kartu i koji će se u vrijeme popisa nalaziti na svojoj adresi u Bosni i Hercegovini.

U SSD BiH su svjesni šta znači evropski put, ali su isto tako svjesni da taj put nije trebao da vodi preko leđa građana BiH koji žive u dijaspori i da li je EVRSAT -zakon po kojem se vrši popis, vrijedan nestanka sa popisa građana BiH koji žive u dijaspori.

Popis će svakako prikazat jednu novu sliku BiH, kako u etničkom, tako i u ekonomskom stanju, ali nažalost takav popis će po meni biti završetak etničkog čišćenja.

SSD BiH će i dalje nastaviti da na jedan demokratski način traži ispunjenje svojih zahtjeva i za nadati se da će u tome imati više sluha i uspjeha kod bh.političara, pa i kod evropskih, jer ipak je potrebno ispoštovati ono što se desilo na ovim prostorima, a što do sada nije bio slučaj!

Izvor: Al Jazeera