Nobelova nagrada američkim hemičarima

Nalaženje boljih načina za vezanje na ove receptore u centru je pažnje farmaceutskih i biotehnoloških kompanija (EPA)

Dva američka naučnika, Robert Lefkowitz i Brian Kobilka, dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2012. godine za rad u kojem su pokazali kako ćelije u tijelu odgovaraju na stimulanse poput navale adrenalina što pomaže u razvoju efikasnijih lijekova, objavio je u srijedu odbor za dodjelu ovog prestižnog priznanja.

Švedska kraljevska akademija nauka je saopćila da nagrada u vrijednosti od 1,2 miliona američkih dolara ide Lefkowitzu i Kobilki za otkriće funkcioniranja receptora vezanih na G-protein (GPCR), vrata za reakciju stanica na hemijske poruke.

„Blizu polovina naših lijekova djeluje preko tih receptora, a među njima beta blokatori, antihistaminici i različite vrste psihijatrijskih lijekova“, objavio je odbor.

Nalaženje boljih načina za vezanje na te receptore u centru je pažnje farmaceutskih i biotehnoloških kompanija.

Sven Lidin, predsjednik odbora, na konferenciji za novinare je rekao da je otkriće bilo ključno za medicinska istraživanja.

„Saznanja o izgledu i funkcioniraju tih receptora dat će nam oruđa za izradu boljih lijekova s manje popratnih učinaka”, dodao je.

Književnost i mir

Ovo je posljednje ovogodišnje priznanje uoči dodjele Nobelove nagrade za književnost u četvrtak, odnosno za mir dan kasnije.

Objave imena dobitnika Nobelovih nagrada 2012. godine počele su u ponedjeljak, kada je saopćeno da je ovo priznanje u sferi medicine pripalo Britancu Johnu Gurdonu i Japancu Shinyi Yamanaki za istraživanje na nivou ćelija tijela.

Potom su u utorak nagrađeni fizičari Serge Haroche (Francuska) i David Wineland (SAD) za rad na kvantnim česticama.

Prošle godine, Nobelova nagrada za hemiju pripala je Izraelcu Danu Shechtmanu.

Izvor: Agencije