Musharraf u Pakistanu do kraja januara

Pervez Musharraf se iz Dubaija video-linkom obratio pristalicama u Karačiju (Reuters)

Nekadašnji pakistanski predsjednik Pervez Musharraf izjavio je da će se vratiti u Pakistan do kraja januara i okončati svoj dobrovoljni egzil, bez obzira na prijetnju hapšenjem u domovini.

Obraćajući se iz Dubaija svojim pristalicama, kojih se oko 7.000 okupilo na mitingu u Karačiju, Musharraf ih je zamolio da se pripreme za naredne izbore, ističući da će se vratiti do kraja januara.

‘Ako treba, žrtvovat ću život za narod Pakistana’, rekao je Musharraf.

“Vratit ću se u Pakistan između 27. i 30. januara”, rekao je putem video-linka okupljenima, dodajući da će to učiniti “uprkos svim vrstama opasnosti po njegov život”.

“Ako treba, žrtvovat ću život za narod Pakistana”, rekao je Musharraf, prenosi SFP.

Okupljeni su klicali “dobrodošao”, navodi francuska agencija.

Pakistanske vlasti traže Musharrafa zbog povezanosti s ubistvom bivše premijerke Benazir Bhutto u decembru 2007. godine, što on poriče, prenosi Tanjug.

Borba na sudu

Pakistanski sud proglasio je dan ranije bivšeg predsjednika “bjeguncem od pravosuđa”, donoseći odluku o njegovom hapšenju ukoliko se pojavi na pakistanskoj teritoriji.


Benazir Bhutto [AFP]

Musharraf se nalazi u Londonu od 2008. godine, kada je podnio ostavku, a vlasti aktuelnog predsjednika Asifa Alija Zardarija otpužuje da gura zemlju u međunarodnu izolaciju.

Teroristi koriste islam radi opravdanja svojih ubistava, a neki politički lideri su uortačeni s njima i ohrabruju ih”, rekao je Musharraf, dodajući da je “protiv njih i uvijek će ih osuđivati”, a da se “spreman na sudu boriti i dokazati da su neosnovani svi slučajevi protiv njega”.

Državni tužilac Pakistana izjavio je u subotu da će bivši predsjednik Pervez Musharraf, ako se vrati u zemlju, biti uhapšen, prenosi Fena.

Benazir Bhutto je ubijena 2007. godine u samoubilačkom napada u blizini Islamabada, pošto se vratila u domovinu da bi sudjelovala na izborima.

Musharaf je tad za njeno ubistvo optužio pakistanske talibane, ali tužilaštvo tvrdi da je i bivši predsjednik bio dio zavjere.

Izvor: Agencije