Singapurski premijer smanjio platu zbog pobune opozicije

Vlada je opravdavala visoke plate svojih ministara tvrdnjom da njima privlači talentirane ljude iz privatnog sektora i sprečava korupciju (AFP)
Vlada je opravdavala visoke plate svojih ministara tvrdnjom da njima privlači talentirane ljude iz privatnog sektora i sprečava korupciju (AFP)

Premijer Singapura Lee Hsien Loong i visoki zvaničnici njegove vlade prihvatili su znatno smanjenje plate nakon pobune opozicije zbog njihovih visokih primanja.

Bez obzira na ovu odluku, Lee, čija će godišnja plata biti smanjena sa 2,3 miliona dolara na 1,7 miliona dolara, ostaje najbolje plaćen lider na svijetu.

U saopćenju iz Leejevog ureda se navodi da će premijer prihvatiti preporuke revizorske komisije koju je imenovao prošle godine, te da će mu plata biti smanjena za 36 posto.

Predsjedniku Singapura Tonyju Tanu, koji prima 1,8 miliona dolara, plata bi mogla biti smanjena za 51 posto.

Stranka narodne akcije (PAP), koja vlada Singapurom od proglašenja nezavisnosti 1965. godine, na izborima 2011. osvojila je 60 posto glasova, što je najmanje osvojenih glasova za tu stranku, u vrijeme kada su u Singapuru porasle cijene kuća i javnog prijevoza.

Pravdanje vlasti

Vlada je opravdavala visoke plate svojih ministara tvrdnjom da njima privlači talentirane ljude iz privatnog sektora i sprečava korupciju koja vlada u drugim azijskim zemljama

Opozicija, međutim, tvrdi da je omogućavanje istih primanja kao u privatnom sektoru jednako izboru bogataša na ministarske funkcije

„Izjednačavanje plata sa onim najplaćenijim u privatnom sektoru znači da se PAP sve više okreće povećavanju bogatsva najbogatijih, dok zanemaruje siromašne“, navodi se u novembarskom saopćenju Singapurske demokratske partije (SDP).

Mnogi stanovnici Singapura se žale zbog rastućih cijena kuća i javnog prijevoza, dok u ovu otočnu državu pristiže sve više stranih radnika

Bez obzira na smanjena primanja, Leejeva plata bit će tri puta veća od godišnjih primanja Donalda Tsanga, lidera Hong Konga, koji je drugi najplaćeniji svjetski vođa sa 550.000 dolara.

Australska premijerka Julia Gillard zarađuje 498.200 dolara, dok plata predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame iznosi 400.000 dolara.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO