Pet mrtvih u sukobu bivših libijskih pobunjenika

U mnogim djelovima Tripolija i dalje postoji više brigada milicije, a neke od tih grupa su zauzele bivše vladine zgrade (AFP)

Najmanje pet osoba ubijeno je u utorak u oružanom sukobu dvije rivalske grupe bivših libijskih pobunjenika u centru Tripolija.

Novi šef vojske

Predsjedavajući libijskog Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV) Mustafa Abdul Jalil imenovao je Jusefa al-Mankusha za šefa oružanih snaga, što se ocjenjuje kao prvi korak u pravcu izgradnje nove libijske vojske.

“NPV je donio odluku da postavi Mankusha za načelnika Generalštaba libijske vojske”, rekao je u utorak neimenovani zvaničnik.

Mankush je penzionirani vojni general koji se pridružio naporima svrgavanja Gaddafija nakon 42 godine na vlasti.

Bivši pobunjenici iz Tripolija i Misrate, sada organizirani kao milicije, tokom sukoba su koristili mitraljeze, ručne bacače i protivavionsko oružje.

Pukovnik Walid Suaib, član Vojnog vijeća u Tripoliju, izjavio je da su sukobi izbili poslije hapšenja jednog borca iz Misrate u novogodišnjoj noći.

U višesatnim sukobima poginula su tri borca iz Misrate i dvojica iz Tripolija.

On je osumnjičen da je izvršio pljačku, a borci iz Misrate sada ga pokušavaju osloboditi, prenosi AP.

Suaib je rekao da su u višesatnim sukobima poginula tri borca iz Misrate i dvojica iz Tripolija.

Pozivajući se na svjedoke, AFP je ranije prenio da je sukob izbio u zgradi gdje se nekada nalazio štab obavještajne službe bivšeg režima svrgnutog i ubijenog libijskog lidera Muammara Gaddafija.

U mnogim djelovima Tripolija i dalje postoji više brigada milicije, a neke od tih grupa su zauzele bivše vladine zgrade.

Izvor: Agencije