Fuelle: Brojne reforme pred Hrvatskom

Evropska unija je jača s Hrvatskom kao 28. članicom, ali su pred ovom državom i mnoge reforme, kazao je komesar za proširenje Unije Stefan Fuelle prilikom posjete hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Briselu.

Nakon referenduma u Hrvatskoj, na kojem je 66,27 posto građana podržalo ulazak u EU, Pusić je prvi put prisustvovala sastanku Vijeća ministara EU  kao predstavnica zemlje posmatrača.

Fuele je podsjetio da Hrvatska mora ustrajati na obećanim reformama.

“Postoje još brojna pitanja koja očekujemo da će hrvatske vlasti riješiti prije no što Hrvatska postane članica prvog jula 2013. Bit će puno interakcije, kontinuirana pomoć s naše strane, ali također i nadzor na šestomjesečnoj bazi”, kazao je on.

Stabilizacijski faktor

Odabir Hrvata za pridruženje njihove zemlje uniji ocijenio je kao stabilizacijski faktor koji bi mogao pomoći cijeloj regiji, pogotovo Beogradu i Prištini.
Dopisnica Al Jazeere Katarina Drlja iz Brisela izvijestila je da je Pusić od jutra primala čestitke brojnih zvaničnika.

„Čule su se izjave poput one da je  Evropa  s Hrvatskom bogatija, raznolikija, snažnija“, kazala je Drlja.

Pusić je kazala da „za Hrvatsku sada slijedi provođenje onih odluka koje smo sami donijeli“.

„Bila je jedna apsolutno pozitivna i optimistična atmosfera što se Hrvatske tiče“, rekla je Pusić.

Nerealni popisi birača

Hrvatsko Državno izborno povjerenstvo obradilo je glasačke listiće sa 99,99 posto biračkih mjesta od ukupno 6750, na kojima su se birači izjasnili o ulasku Hrvatske EU, te još očekuje rezultate referenduma samo s jednog glasačkog mjesta, a riječ je o brodu na kojem su glasali pomorci.

Prema tim rezultatima, priključivanje EU podržalo je 66,27 posto birača koji su izašli na referendum, a protiv ih je bilo 33,13 posto.

Najviše euroskeptika bilo je u Dalmaciji, dok su građani Zagreba glasali uglavnom proevropski.


Pusić i Jeremić u Briselu

„Ekonomska kriza u Europi, dugotrajni pregovori, ali i zasićenost izborima i politikom uopće – to su neki od razloga zašto je na referendum u Hrvatskoj izašlo tako malo građana. No, kolika je točno izlaznost zapravo i ne znamo, jer popisi birača nisu realni”, kazala je reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, koja izvještava iz Zagreba.

Nestranačka udruga građana GONG već godinama upozorava da je u hrvatskim biračkim popisima  blizu 700.000 birača viška.

„Primjerice, u Hrvatskoj imamo takozvana fiktivna prebivališta, u dijaspori ima određeni broj preminulih osoba, uvijek ovaj postotak koji imamo izlaznosti je realno puno viši nego što se to pokazuje. Ta izlaznost je vjerojatno puno veća jer mi imamo nerealan broj birača u Hrvatskoj“, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera