Svi voljni pregovarati o Iranu

Salehi i Davutoglu imaju slične poglede i ideje

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ankari sa svojim iranskim kolegom Alijem Akbarom Salehiem da su sve strane voljne pregovarati o iranskom nuklearnom programu i treba samo odrediti vrijeme i mjesto.

Iranski pregovarači zadnji su se put prije godinu dana sastali s predstavnicima šest sila u Istanbulu, a Turska ima vodeću ulogu u pokušaju da Iran vrati za pregovarački sto o njegovu nuklearnom programu.

Obnova pregovora u najkraćem roku smanjit će napetosti oko iranskog nuklearnog programa.

“Sada stane moraju odlučiti o mjestu i vremenu” pregovora, rekao je Davutoglu i ponovio da je Turska spremna ugostiti pregovarače.

Obnova pregovora “u najkraćem roku smanjit će napetosti” oko iranskog nuklearnog programa, kazao je.

Zapad optužuje Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa želi razviti atomsku bombu, što Iran uporno negira.

Mir i stabilnost

Ranije u četvrtak Salehi je za tursku televiziju rekao kako njegova zemlja nikada u povijesti nije pokušala zatvoriti Hormuški moreuz, “taj važan pomorski put”, kod Perzijskog zaljeva.

Reuters podsjeća da je Iran zaprijetio zatvaranjem moreuza kojim prolazi trećina svjetske trgovine naftom ako Zapad zabranom izvoza iranske sirove nafte odlučiti kazniti Teheran za nesaradnju.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske
trgovine naftom [EPA]

Saudijska Arabija, prva svjetska izvoznica nafte, najavila je ove sedmice da bi mogla povećati proizvodnju bude li izglasana zabrana izvoza iranske nafte.

Arapi će se “dovesti u opasnu situaciju” svrstavanjem uz SAD oko iranskog nuklearnog programa, upozorio je Salehi i naglasio da Iran “želi mir i stabilnost u regiji”, no neke zemlje žele upravljati našom regijom, rekao je ciljajući na SAD, koji u nekim arapskim državama ima svoje pomorske baze.

“Pozivam te zemlje – ne dopustite da vas uvuku u tu opasnu poziciju”, rekao je Salehi.

Izvor: Agencije