Sarkozy: Evropa suočena s krizom bez presedana

Sarkozy i Rajoy: Španski lider je podržao prijedlog Francuske za uvođenje poreza na finansijske transakcije (AFP)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio je da je Evropa suočena s “krizom bez presedana”, ali je pozvao na smirenost nakon što je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting više zemlja eurozone.

On je upozorenje uputio u ponedjeljak u Madridu, gdje se sastao s novim španskim premijerom Marianom Rajoyom, kome je to bio prvi susret s nekim inostranim liderom od kako je 21. decembra stupio na novu funkciju.

‘Najvažnija stvar je da svaka država slijedi sopstveni put’, rekao je Rajoy.

“Suočeni smo s krizom bez presedana, koja nas primorava da režemo potrošnju, smanjimo naše deficite, ali također i da pronađemo put ka novom rastu rješavanjem naših problema konkurentnosti,” rekao je Sarkozy, prenosi AFP.

S&Poor's je u petak snizio kreditni rejting devet zaduženih evropskih zemlja, uključujući snižavanje vrhunskog AAA rejtinga Francuske i smanjivanje rejtinga Španije za dva stepena, na A sa AA-.

Situaciju je u ponedjeljak donekle ublažila agencija Moody's, koja je potvrdila vrhunsku ocjenu rejtinga Francuske AAA, dodavši da ipak razmišlja da li će zadržati “stabilnu” prognozu za tu zemlju.

Ništa se ne mijenja

“U suštini, to ne mijenja ništa”, kazao je Sarkozy i podsjetio da treba smanjiti deficit i potrošnju, poboljšati konkurentnost, pozivajući ljude da “ne paniče” i da reagiraju na ovakve odluke tako što će ostati pribrani.


Snažna procjena S&P-a [EPA]

S njim se složio španski lider, koji je održao prvu konferenciju za novinare od kako je preuzeo vlast.

“Na kraju, najvažnija stvar je da svaka država slijedi sopstveni put”, rekao je Rajoy.

Nova desničarska vlada Španije je objavila budžetska smanjenja u vrijednosti od 8,9 milijardi eura, povećanje poreza, koja će donijeti 6,28 milijardi eura, i mjere protiv utaje poreza za prikupljanje još 8,17 milijardi eura.

Španski lider je podržao prijedlog Francuske za uvođenje poreza na finansijske transakcije.

“Španija će podržati ovaj porez”, kazao je Rajoy nakon razgovora sa Sarkozyem, koji je boravio u Španiji kako bi primio Orden zlatno runo za pružanje pomoći Španiji u njenoj borbi protiv baskijske separatističke grupe ETA.

Izvor: Agencije