ECB povećala kupovine vladinih obveznica

Evropska centralna banka (ECB) je saopćila da je prošle sedmice povećala kupovine vladinih obveznica na 3,8 milijardi eura, sa 1,1 milijardu eura sedam dana ranije, proširivši korištenje tog instrumenta koji je pomogao da prezadužene članice zone eura izbjegnu finansijski kolaps.

Te kupovine su pomogle da se spriječi preveliki rast troškova pozajmljivanja članica, opterećenih prekomernim dugovima, kao što su Španija i Italija, tako što su dovele do sniženja kamatnih stopa na obveznice na sekundarnom tržištu, snižavajući kamate koje članice plaćaju pri pozajmljivanju, prenosi AP.

Strahovanje od bankrota pojedinih članica eurozone dovelo je do začaranog kruga, jer je podstaklo rast kamatnih stopa, što je, pak, još više uvećalo strahovanje od bankrota.

Grčka, Irska i Portug su iz tog razloga već bile primorane prihvatiti inostranu pomoć za spasavanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Banke su u nedjelju na rok od 24 sata položile ukupan iznos od 463,6 milijardi eura, čime je premašen prethodni rekord zabilježen prošle sedmice od 455 milijardi eura.

Published On 09 Jan 2012

To je najveća injekcija kredita od ECB-a u 13 godina dugoj historiji zajedničke evropske valute za 523 banke na neuobičajeno dug period od tri godine.

Published On 21 Dec 2011
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO