Uskoro s nama: ‘Pametni’ TV i frižider, računar-stol

Microsoft Source otvara nove mogućnosti u informatičkoj kolaboraciji (Reuters)
Microsoft Source otvara nove mogućnosti u informatičkoj kolaboraciji (Reuters)

Ovogodišnji sajam elektronskih uređaja CES u Las Vegasu donio je mnoge novitete iz svijeta napredne tehnologije.

Plodove godišnjeg rada prezentirali su između ostalih Microsoft, Intel i Samsung.

Izvršni direktor Microsofta Steve Balmer najavio je da će njihova veoma popularna tehnologija upravljanja gestama Kinect od početka februara 2012. godine biti dostupna i za PC.

Uređaj koji je u početku stvoren samo za zabavu na Xbox 360 platformi doživio je ogromnu popularnost i mnoge modifikacije korisnika širom svijeta.

Iako Balmer nije mnogo govorio o izgledu Kinect platforme za Windows, predviđa se da će se koristiti za upravljanje operativnim sistemom bez potrebe za tastaturom ili mišem.
“Sada mogu udarati po stolu kada mi se kompjuter ‘sruši’, i on će na to odgovoriti“, našalio se jedan od prisutnih, prenosi portal Mashable.

Pametni kućni uređaji

LG utire put za novu eru pametnih kućnih uređaja. Od frižidera koji prati vašu dijetu i namirnice koje imate u kući, do robota usisivača kojim upravljate putem vašeg smartphonea.

Na čelu nove linije Smart ThinQ uređaja je frižider koji u sebi ima program za praćenje ishrane, količine i svježine namirnica, te mogućnost presonaliziranih profila za svakog člana porodice. Funkcija „Blast Chiller“ može ohladiti bocu vina za osam minuta.

Ukoliko niste raspoloženi za usisavanje, sada uz pomoć vašeg pametnog telefona možete usisivati bez da ustanete iz kreveta, a kroz ugrađeni zvučnik u usisivaču možete komunicirati sa drugim ukućanima.


Nokia je prezentirala Lumia 900 [Reuters]

Novi ultrabook hibridi

Intel je obećao da će 2012. godina biti godina Ultrabooka, te su demonstrirali ideju super tankih, snažnih laptopa, koji će u sebi imati ugrađenu touchscreen tehnologiju, govorne komande, komande gestikulacijama, te „cabrio“ mod koji bi od ultrabooka mogao jednim potezom napraviti tablet računar.

Intel je na CES-u demonstrirao nekoliko Ultrabook koncepata sa Windows 8 Metro operativnim sistemom kojim upravljaju gestikulacijama tijelom.

Računar-stol

Prvi put prezentiran 2008. godine, Microsoft je ove godine demonstrirao drugu verziju računara-stola, velike multi-touch površine koja ima mogućnost kontrole gestama, te interakcije sa fizičkim objektima poput fotoaparata ili smartphone telefona.

Najbitnije značajke novog Surfacea su uklanjanje velikih kamera, smanjenje težine ekrana, te povećanje kvalitete slike na impresivnih 1080p na 40-inčnom displeju.

Ekran koji je debeo svega 4 inča se može montirati i na zid, a prepoznaje do 50 dodirnih komandi istovremeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO