U eksploziji paket-bombe povrijeđena jedna osoba

Policija sumnja na Neformalnu Anarhističku Federaciju (EPA)

Paket-bomba eksplodirala je u petak u poreskom uredu u Rimu i povrijedila direktora, javila je talijanska policija, prenosi AP.

Ovaj napad se povezuje sa talijanskom anarhijskom grupom čiji je prošlosedmični napad na izvršnog direktora Deutsche Banka uspješno spriječen, i koji su upozorili da će biti još dvije „eksplozije.“

Policijski zvaničnik je rekao da je bomba bila zapakovana u žutoj koverti i poslana direktoru u Equitalia uredu. Rekao je da nema direktnih dokaza o vezi ovog napada sa pokušajem napada u Njemačkoj, ali da je policija razmatra tu mogućnost.

Zvaničnik je želio ostati anoniman, javlja Fena.

Direktor agencije je prilikom otvaranja paketa zadobio povrede po rukama, ali ne i po očima, kako je ranije objavljeno. Trenutno se nalazi u bolnici, javlja Associated Press.

Talijanska grupa, zvana „Neformalna anarhistička Federacija“ preuzela je odgovornost za paket-bombe koje su poslane u tri ambasade u Rimu u vrijeme Božića prošle godine.

Premijer Mario Monti, koji pokušava povećati poreze i smanjiti troškove da bi riješio talijansku finansijsku krizu, u izjavi je iskazao podršku povrijeđenom.

“Equitalia je uvijek radila, i nastavlja raditi, u skladu sa zakonom. Ona čini esencijalnu ulogu u funkcioniranju države, bez koje ne bi bilo moguće ponuditi usluge građanima“, rekao je Monti, koji je trenutno u Briselu na sastanku Evropske unije.

U četvrtak je u Frankfurtu pronađen mali paket upućen izvršnom direktoru Deutsche Banke Josefu Ackermannu, u kojem je pronađen eksploziv. Bomba je deaktivirana bez incidenta.

Pored bombe nalazilo se i pismo u kojem odgovornost za napad preuzima anarhistička grupa.

Revolucionarni rat

U pismu pisanom talijanskim jezikom, obećane su „tri eksplozije protiv banaka, bankara, krpelja i krvopija“, javlja Kazneni ured njemačke pokrajine Hesse.

Vlasti su upozorile da druga dva eksploziva još nisu pronađena.

Krajem decembra prošle godine, dvije identične paket-bombe su eksplodirale u švicarskoj i čileanskoj ambasadi u Rimu, teško povrijedivši dvije osobe koje su ih otvorile.

Treća bomba je deaktivirana u grčkoj ambasadi četiri dana kasnije.

Anarhijska grupa je preuzela odgovornost za napade, rekavši da je napad djelo solidarnosti sa zatvorenim grčkim anarhistima koji su pozvali svoje drugove da organiziraju i koordiniraju globalni „revolucionarni rat.“

Izvor: Agencije