Imperial se pridružio duhanskoj borbi protiv Australije

Australski zakon o jednoličnom pakiranju duhanskih proizvoda treba stupiti na snagu u decembru 2012. godine (EPA)

Duhanski gigant Imperial Tobacco zatražio je od australskog vrhovnog suda da ispita legalnost odluke o unificiranom pakiranju cigareta, koju je donijela vlada ove zemlje kako bi smanjila pušenje, saopćili su zvaničnici.

Ovim je Imeprial Tobacco postala treća duhanska kompanija koja je pokrenula pravnu borbu protiv Australije zbog zakona o pakiranju duhanskih prozivoda.

“Imperial Tobacco podnio je zahtjev za ispitivanjem koji ima neke sličnosti sa zahtjevom kompanije British American Tobacco”, rekla je glasnogovornica Vrhovnog suda Australije za agenciju AFP.

Imperial je saopćio da će na ovaj način pokazati da zakon o jednoličnom pakiranju duhanskih proizvoda, koji je usvojen prošli mjesec i treba stupiti na snagu u decembru 2012. godine, predstavlja kršenje australskog ustava i prava o intelektualnoj svojini.

Kompanija je najavila da će tražiti od suda da zašititi sve njene duhanske proizvode koji “vrijede milijarde dolara”.

“Vrhovni sud Australije sada će odrediti da li je ovaj zakon bez presedana validan”, rekao je menadžer Imperiala Tobacco Australia (ITA) Melvin Ruigrok te dodao: “Ukoliko se zakon ne preispita, australskoj vladi će biti omogućeno da jednostavno uzme intelektualnu svojinu pravnih lica”. 

Ostale žalbe

British American Tobacco je podnio sličan zahtjev, ali se još uvijek ne zna da li će ova dva slučaja biti saslušana zajedno, rekla je glasnogovornica suda.

Državu također tuži i Philip Morris, još jedan duhanski gigant koji je pokrenuo pravnu borbu protiv unificiranog pakiranja na kojem će stajati grafike sa upozorenjima o štetnosti pušenja na zdravlje, prikazujući različite bolesti, dok će brendiranje i promotivni tekstovi biti zabranjeni.

Ruigrok je izjavio da su Australci u potpunosti svjesni zdravstvenih rizika koje pušenje izaziva te je opisao pakiranja kao “sve osim jednoličnih”, zbog odluke da 75 posto prednje te 90 posto zadnje strane kutije bude prekriveno tekstualnim i slikovnim upozorenjima.

“ITA podržava reguliranje duhanskih proizvoda u razumnim mjerama koje je potkrijepljeno dokazima”, rekao je, upozoravajući da će se najavljenim mjerama ovoj kompaniji nanijeti šteta od nekoliko milijardi dolara.

Borba protiv pušenja

Vlada Australije smatra da će maslinasto pakiranje biti manje privlačno, što će umanjiti popularnost štetne navike, te troškove liječenja bolesti izazvanih pušenjem, koji su na nivou od 33 mililjardi američkih dolara godišnje. Prema podacima australske vlade, u zemlji od bolesti povezanih s pušenjem umire više od 15.000 ljudi godišnje.

Ova država je već zabranila reklamiranje duhanskih proizvoda, pušenje u javnim prostorima te izlaganje cigareta u prodavnicama. U nekim australskim državama, ilegalno je pušiti u autu ako je dijete jedan od putnika. 

Australija će biti prva zemlja koja će uvesti jednolično pakiranje, iako Novi Zeland i Velika Britanija već razmatraju sličan pristup.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Philip Morris je najavio tužbu protiv australske vlade zbog zakona koji nalaže da se cigarete moraju prodavati u jednoličnim pakiranjima.

Published On 21 Nov 2011
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO