Otkriven plan o bijegu Saadija Gaddafija

Agenti meksičke obavještajne agencije otkrili su plan o bijegu Saadija Gaddafija u Meksiko (EPA)

Zvanični Meksiko je saopćio kako je raskrinkan plan da se Saadi Gaddafi, sin bivšeg libijskog diktatora Moammara Gaddafija, i njegova porodica prokrijumčare u Meksiko uz lažna imena i falsificirane dokumente.

Detaljno razrađeni plan, koji je navodno uključivao i dva meksička državljanina, jednog Kanađanina i jednog Danca, također je uključivao otvaranje bankovnih računa i kupovinu nekretnina u Meksiku koje su se trebale koristiti kao sigurne kuće za Gaddafija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Meksika Alejandro Poire.


Alejandro Poire [EPA]

Plan su otkrili agenti meksičke obavještajne agencije u septembru, a osumnjičeni su uhapšeni i nalaze se u kućnom pritvoru dok traje istraga lažiranja dokumenata, rekao je on na konferenciji za novinare.

Saadi Gaddafi je napustio Libiju i trenutno se nalazi u kućnom pritvoru u Nigeru.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu zatražio je od novih libijskih vlasti da hitno obavijeste sud da li i kada namjeravaju izručiti Saifa al-Islama, sina bivšeg libijskog lidera.

Sudsko vijeće je saopćilo da od libijskih vlasti traži “hitnu” informaciju o čitavom nizu pitanja, uključujući da li i “kada namjeravaju predati Saifa sudu”.

ICJ je saopćio da želi znati da li je Saif uhapšen “po nalogu tog suda”, kao i da li je tačna informacija da je Gaddafijevom sinu uskraćena mogućnost komunikacije s vanjskim svijetom, prenosi Tanjug.

Dvije mogućnosti

Sud je također saopćio da ispituje mogućnost da se pošalje stručnjak koji bi prekontrolirao u kakvom se mentalnom i fizičkom stanju zatvorenik nalazi, kao i da li se može sastati s predstavnikom ICJ-a.

Saif Gaddafi je uhapšen 19. novembra, mjesec dana poslije ubistva Moammara Gaddafija, i od tada se nalazi u zatvoru u gradu Zintan, na jugu Libije, saopćilo je Nacionalno prilazno vijeće (NPV).

Glavni tužilac ICJ-a Luis Moreno-Ocampo rekao je ranije da se suđenje može održati u Libiji, ali pod pokroviteljstvom ICJ-a.

ICJ je u junu izdao nalog za hapšenje Saifa Gaddafija, pod optužbom za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom gušenja pobune u Libiji, ali  nove libijske vlasti su poslije hapšenja saopćile da mu žele suditi u zemlji.

Glavni tužilac ICJ-a Luis Moreno-Ocampo rekao je ranije da se suđenje može održati u Libiji, ali pod pokroviteljstvom ICJ-a.

On je predložio još dvije mogućnosti – da Libija od ICJ-a zatraži da odluči da li Saifu Gaddafiju može biti suđeno pred libijskim sudom, ili da libijski sudovi sude Seifu za druge zločine, a da mu ICJ sudi za zločine protiv čovječnosti.

ICJ može suditi samo optuženima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine ukoliko nacionalni sudovi ne žele ili nisu stanju da im sude.

Izvor: Agencije