Nova vlada Egipta položila zakletvu

Egipatski premijer (lijevo) dobio je veće ovlasti od vojne vlasti (EPA)

Nova egipatska vlada, koju predvodi Kamal el-Ganzouri, položila je u srijedu zakletvu pred glavnim čelnikom vladajućeg Vojnog vijeća, maršalom Husseinom Tantawijem, objavila je državna televizija.

Ganozuri, kojeg je vojska naimenovala 25. novembra, suočio se s mnogim poteškoćama da bi formirao svoju ekipu nakon što je kabinet Essama Sharafa podnio ostavku četiri dana prije isteka mandata, prenosi.

Novi 78-godišnji šef vlade već je bio premijer od 1966. do 1999. godine, dok je predsjednik bio Hosni Mubarak.

Prije polaganja zakletve, egipatska vojska objavila je odluku kojom premijeru predaje “predsjedničke ovlasti, osim onih koji se tiču pravosuđa i oružanih snaga”, prenijela je zvanična novinska agencija.

Novi 78-godišnji šef vlade već je bio premijer od 1966. do 1999. godine, dok je predsjednik bio Hosni Mubarak.

Vojska, koja je na vlasti od kako je Mubarak svrgnut u februaru u narodnom ustanku, pod pritiskom je da ubrza obećani prenos ovlasti na civilnu vlast.

Prerano za kredit

Vojno vijeće imenovalo je Ganzourija za privremenog premijera nakon što je prethodna vlada podnijela ostavku prošlog mjeseca tokom sukoba između policije i demonstranata, koji su tražili da vojska odstupi.

Novi ministar unutrašnjih poslova Mohammed Ibrahim Yusuf bivši je šef policije u Gizi, jednoj od najvećih kairskih četvrti.

Ministar finansija je Mumtaz Said, koji je u subotu dao do znanja da je “prerano” kazati da li će njegova zemlja tražiti kredit od 3,2 milijarde dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da prevlada tešku ekonomsku situaciju.

Ministar vanjskih poslova ostaje i dalje diplomata od karijere Mohammed Kamel Amr.


Mohammed Kamel Amr [EPA]

Poslije prvog izbornog kruga, partiji Muslimanskog bratstva, Sloboda i pravda (FJP), pripalo je 66,6 posto glasova na izborima za poslanike u donjem domu parlamenta Egipta, izjavili su u srijedu zvaničnici te partije.

U kompliciranoj izbornoj proceduri prvih slobodnih izbora nakon svrgavanja Mubaraka, Muslimansko bratstvo, koje je bilo zabranjeno 30 godina, osvojilo je, za sada, više od 100 poslaničkih mjesta, od 498, koliko ih ima u donjem domu parlamenta.

Uplašeni liberali

Stranka islamskih fundamentalista Salafija Al Nur je, za sada, druga po snazi sa osvojena 24,4 posto na izborima koji su održani u trećini okruga.

Pokret liberala, koji čini čak šest koalicija, osvojio je 29,3 posto glasova.

U preostalim dijelovima Egipta glasat će se 14. decembra i 3. januara.

Mogućnost formiranja islamističke parlamentarne većine uplašila je liberale, zagovornike građanskih sloboda, borce za ženska i vjerska prava u zemlji s najbrojnijom kršćanskom manjinom na Bliskom istoku.

U preostalim dijelovima Egipta glasat će se 14. decembra i 3. januara.

Strah da bi Egipat mogao postati fundamenatlistička zemlja pokušali su odagnati Muslimanska braća tvrdnjom da muslimanske vrijednosti nisu u sukobu s demokratijom, prenosi AFP.

Tokom predizbornih protesta, na kojima je zahtijevan brži prenos vlasti sa vojnih na civilne strukture, poginulo je više desetina osoba i na stotine povrijeđeno, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO