Izrael: Sefardski rabin demantira diskriminaciju žena

Rabin Shlomo Amar odgovorio je na kritike američke državne tajnice Hillary Clinton o rastućoj diskriminaciji protiv žena (EPA)

Glavni sefardski rabin Izraela Shlomo Amar odgovorio je na nedavne kritike američke državne tajnice Hillary Clinton o rastućoj diskriminaciji protiv žena u Izraelu, istakavši da “jevrejski narod poštuje žene i odnosi se prema njima kao prema kraljicama i princezama”, javila je Fena.

Clinton je u subotu, na zatvorenoj sesiji Saban foruma u Washingtonu, izrazila zabrinutost za eroziju demokratije u Izraelu.

Ona je rekla da je nastojanja da se u nekim dijelovima Jerusalema žene voze u zadnjim dijelovima autobusa podsjećaju na slučaj Rose Parks. Ta američka crnkinja, koja je kasnije postala lice borbe za rasnu jednakost, je 1950-ih odbila da ustupi bijelcima svoje mjesto u autobusu.

Napuštanje ceremonija

Državna tajnica je spomenula i da religiozni izraelski vojnici napuštaju ceremonije na kojima pjevaju žene i da je taj fenomen podsjeća na Iran.

Rabin je, međutim, istakao da bi Clinton vidjela da jevrejski narod poštuje svoje žene da je učila od pravih ljudi. U intervjuu za radio on je rekao da se poštovanje demonstrira u skromnoj odjeći i činjenici da udate žene pokrivaju glavu.

On je ipak kritizirao način oblačenja ultraortodoksnih Jevrejki, koje pokrivaju lice velom.

Rabin Amar je podsjetio da postoje jasna pravila – glavu treba pokriti svilenom tkaninom, a odjeća treba pokriti lakte i koljena, prenio je Tanjug.

Osvrćući se na takozvane košer autobuse (aluzija na košer ishranu ispravnu po jevrejskim dijetalnim propisima), rabin je objasnio da odluka nekih ljudi da budu striktniji nije dio jevrejskog vjerskog prava.

On je spomenuo savjet jednog drugog rabina na osnovu koga nema smetnji da žene i muškarci koriste javni prijevoz zajedno.

Što se tiče pjevanja žena na vojnim proslavama, rekao je da nije protiv toga, te da je zahtjev rabina zapravo da se religioznim vojnicima omogući da napuste ceremoniju učtivo i bez uvrede jer “nas Tora uči da ne vrijeđamo nikoga i da poštujemo žene”.

Oštri odgovori

Clinton je pred zamjenikom izraelskog premijera Dana Meridora i liderkom izraelske opozicije Tzipi Livni kritizirala također donošenje zakona kojim se ograničava djelovanje nevladinih organizacija.

Nekolicina izraelskih ministara već je oštro odgovorila na takve kritike. Ministar finansija Yuval Steinitz je rekao da je “izraelska demokratija živa, liberalna i da diše”, naglasivši da on ne zna za mnogo boljih demokratija u svijetu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO