FARC obećao puštanje zarobljenika

Kolumbijci zahtijevali okončanje pedesetogodišnjeg nasilja i otmica (EPA)

Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC) obećale su da će osloboditi šest od 11 zarobljenih članova nacionalnih sigurnosnih snaga, nekoliko sati nakon što je hiljade ljudi širom zemlje izašlo na ulice zahtijevajući slobodu za taoce.

FARC trenutno drži 11 policijaca i vojnika te želi da ih razmijeni za nekoliko stotina njihovih boraca koji su u zatvoru. Također se vjeruje da drže do 300 civila za koje traže otkupnine.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos odgovorio je da neće trgovati taocima za zatvorene gerilce, ali je nagovijestio da je otvoren za dijalog u budućnosti ako grupa pokaže „iskrenu političku volju“ za to.

„Želimo da vidimo da je to iskrena volja da se postigne mirovni sporazum i jedan od načina da se to izrazi jeste jednostrano puštanje talaca, bez uslova i bez predstave“, rekao je Santos te dodao: „Oslobodite ih i onda možemo sjesti da vidimo postoje li mogućnosti za dijalog, ali o mirovnom sporazumu, ne o razmjeni zatvorenika“.

Masovni protesti

Deseci hiljada Kolumbijaca u utorak su izašli na ulice demonstrirajući zbog toga što je FARC pogubio četvoricu talaca te zahtijevajući okončanje pedesetogodišnjeg nasilja i otmica u toj zemlji.

Dok su Bogotu nadlijetali policijski helikopteri, a u gradu bile razmještene policijske snage, Kolumbijci obučeni u bijelo prošli su gradom i stigli do glavnoga gradskog trga, ističući fotografije ubijenih i uzvikujući: „Želimo prekid rata! Da za život, da za mir!“

Pripadnici FARC-a ubili su četvoricu pripadnika oružanih snaga koje već više od deset godina drže u zarobljeništvu u svom kampu, u trenutku kada su vojne snage napale pobunjenička uporišta.

„Dovoljno smo trpjeli ono što rade pripadnici FARC-a. Vrijeme je da ovo prestane“, rekao je Ruben Castano koji je uzeo slobodan dan kako bi se pridružio demonstracijama.

Održavanje protesta podržao je i predsjednik države Juan Manuel Santos.

Otmice su u Kolumbiji u prvoj polovini 2011. porasle za 30 posto. Osim gerilskih skupina, poput FARC-a i ELN-a (Nacionalna oslobodilačka vojska), koje su se u posljednje vrijeme okomile na radnike u naftnoj industriji, klasične kriminalne skupine sve više pribjegavaju otmicama kao izvoru novca.

Izvor: Agencije