Blagojevich osuđen na 14 godina zatvora

Blagojevichevi advokati smatraju da kazna od 15 godina nije primjerena optužbi (EPA)

Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojevich osuđen je na 14 godina zatvora zbog optužbi za korupciju, uključujući i pokušaj prodaje senatorskog mjesta upražnjenog izborom Baracka Obame za predsjednika SAD.

Blagojevich se ranije tokom dana izvinio za svoje prestupe i u obraćanju sudu zamolio za milost u izricanju presude, prenosi AP.

On je optužen po 18 tačaka za korupciju.

Blagojevich je ranije ove godine proglašen krivim, a njegovi advokati su poslije izricanja presude izjavili da je ova kazna prestroga.

Pred kraj suđenja, nakon kojeg bi mogao izdržavati nekoliko godina iza rešetaka, osramoćeni bivši guverner američke države Illinois Rod Blagojevich dobio je još jednu šansu da ubijedi federalnog sudiju da bude milostiv.

Dok je Blagojevich još uvijek bio na radnom mjestu, održano je saslušanje na kojem su Blagojevichevi advokati priznali da je njihov klijent kriv za korupciju u javnom sektoru.

Godinama prije toga je bivši guverner izbjegavao potvrdu krivice.

Sudija Zagel je ranije signalizirao da je spreman nametnuti veoma strogu zatvorsku kaznu, rekavši u sudnici da smatra da je Blagojevich lagao za vrijeme svjedočenja i rekao da nikada nije želio prodati mjesto u Senatu.

Jedina nepoznanica je bila hoće li odbrana pokušati pristupiti pomirljivim tonom, ili će i dalje ostati prkosni, što su svi posmatrači smatrali katastrofalnom greškom.

Priznanje krivice je došlo kao potpuno iznenađenje.

(Ne)opravdana kazna

Iako je advokat Sheldon Sorosky rekao sudiji Zagelu da Blagojevich priznaje zločine, insistirao je da zatvorska kazna od 15 do 20 godina nije opravdana.

Advokat odbrane Aaron Goldstein kazao je da bi dugotrajna zatvorska kazna razorila njegovu porodicu, suprugu i dvije malodobne kćerke.


Rod i Patti Blagojevich [EPA]

Tužitelji su naglasili kako Blagojevich do sada nije pokazao kajanje i da je izrugivao pravosudni sistem.

Ali, advokati odbrane tvrde kako je njihov klijent već platio cijenu javnog ismijavanja i finansijskog kraha te su predložili maksimalnu kaznu od nekoliko godina zatvora.

Izreka kazne skoro pa će se poklopiti s Blagojevichevim 55. rođendanom i sa hapšenjem, koje se dogodilo 9. decembra 2008. godine.

Porota se u prvom suđenju uspjela dogovoriti oko samo jedne optužnice – da je Blagojevich lagao agentima Federalnog istražnog biroa (FBI).

U drugom suđenju je osuđen po 17 od 20 tački optužbe, uključujući podmićivanje.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO