Rusija: „Nizak nivo“ odnosa sa SAD

Clinton je naglasila da birači u Rusiji zaslužuju punu istragu o izbornoj krađi i manipulaciji (AFP)

Izjava Hillary Clinton o „namještenim“ izborima za donji dom ruskog parlamenta prijeti da odnose dvije države ponovo dovede na „nizak nivo“, kazao je predstavnik Dume Konstantin Kosačov.

Clinton je u obraćanju učesnicima ministarskog sastanka Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Vilniusu u utorak ponovo izrazila zabrinutost zbog načina na koji su provedeni parlamentarni izbori u Rusiji, ocijenivši da su “namješteni” i da nisu bili “slobodni i fer”.

Ona je naglasila da birači u Rusiji zaslužuju punu istragu o izbornoj krađi i manipulaciji, prenosi AP.

„Ruski narod, kao i svi narodi, zaslužuju da se njihov glas čuje, a njihovi izborni glasovi računaju. To znači da zaslužuju slobodne, fer i transparentne izbore i lidere koji su njima odgovorni“, kazala je clinton.

Kosačov je u intervjuu za državnu agenciju RIA Novosti ove primjedbe nazvao “jednom od najmračnijih stranica u novijoj historiji rusko-američkih odnosa”, prenosi AFP.

Tijesna većina

On je, također, ponovio ranije optužbe ruskog premijera Vladimira Putina da zapadne sile finansiraju ruske opozicione grupe da bi pomogle diskreditaciju ishoda nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Ruska Centralna izborna komisija (CIK)  je na osnovu  96 posto prebrojanih glasova saopćila da je vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) osvojila tijesnu većinu u ruskom parlamentu.

Ona bi trebala osvojiti 236 od ukupno 450 mjesta u državnoj Dumi, što je znatno manje u odnosu na 315 mjesta, koliko je osvojila na prethodnim parlamentarnim izborima 2007.
    
Više od 300 ljudi uhapšeno je u ponedjeljak navečer na protestnom mitingu u Moskvi, organiziranom povodom pobjede Jedinstvene Rusije, a među uhapšenima su i lider pokreta Solidarnost Ilja Jašin (28) i advokat i aktivista Aleksej Navaljni (35), koji su aktivno pozivali na neposlušnost policiji, saopćila je agencija Itar Tass.

Zbog toga su u utorak na ulicama ruske prijestonice raspoređeni pripadnici ministarstva unutarnjih poslova.

Izvor: Agencije