Masovna hapšenja zbog šverca 2.600 tona otpada

Policija je ušla u trag transferima novca između Italije i Azije u iznosu od šest miliona eura (EPA)

Italijanska policija saopćila je da je uhapsila 54 osobe zbog sumnje da su ilegalno izvozile plastični otpad u jugoistočnu Aziju, gde je ovaj materijal korišten za proizvodnju robe koja je zatim prodavana u Evropi, javlja Tanjug.

U luci Taranto na jugu Italije zaplijenjeno je 114 transportnih sanduka sa 2.600 tona otpada, a policija navodi da je ušla u trag transferima novca između Italije i Azije u iznosu od šest miliona eura, prenosi Fena.

U saopćenju se navodi da uhapšeni pripadaju “opasnoj transnacionalnoj kriminalnoj organizaciji koja se bavi ilegalnom prekograničnom trgovinom velikih količina specijalnog otpadnog materijala”, javlja AFP.

Lažna dokumentacija

Policija nije navela u koje je tačno zemlje dospijevao plastični otpad, ali je istakla da je on korišten u proizvodnji igračaka, proizvoda za domaćinstvo, flašica za bebe i sanitarnih proizvoda koji su zatim prodavani na evropskom tržištu.

Plastični otpad je kupovan ilegalno, nije na odgovarajući način recikliran, a iz Italije je izvožen uz pomoć lažne dokumentacije.

Prema proceni policije, kriminalna grupa je na ovaj način uspela prošvercovati 34.000 tona otpada.

Izvor: Agencije