Iran: Sankcije će povećati cijenu nafte

Mehmanparast: Svijet nije spreman da pokrene diskusiju o sankciji naftnog izvoza Iranu (EPA)

Iran je upozorio Zapad da će bilo koji potez kojim bi se blokirao izvoz iranske nafte dovesti do dvostrukog povećanja cijena “crnog zlata” na globalnom tržištu te imati devastirajuće posljedice na globalnu ekonomiju.

“Čim se to pitanje ozbiljno uzme u razmatranje cijena nafte otići će iznad 250 dolara po barelu”, rekao je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

Razgovori Zapada o eventualnom jačanju sankcija Iranu zbog sporne namjene nuklearnog programa pojačani su od kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u novembru objavila izvještaj u kojem se navodi da postoje dokazi da je Teheran radio na proizvodnji atomske bombe.

Teheran navodi da je nuklearni program u potpunosti namijenjen u miroljubive svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.

Američki Senat glasao je o mjeri kažnjavanja stranih finansijskih institucija u slučaju poslovanja sa iranskom Centralnom bankom, gdje se slivaju glavni prihodi od izvoza nafte, dok EU razmatra uvođenje zabrane uvoza nafte iz Irana. 

Porast cijena

Međutim, do sada ni Washington niti Brisel nisu okončali svoje mjere protiv trgovine nafte ili Centralne banke usljed strahovanja od mogućeg utjecaja na slabu globalnu ekonomiju ukoliko bi zabranili protok nafte iz petog svjetskog izvoznika nafte.

„Niko ne pozdravlja sankcije, mi znamo da sankcije stvaraju prepreke, ali želimo reći da ćemo prevladati ove prepreke“, rekao je portparol iranskog MIP-a, prenijele su agencije te dodao bi neke zemlje trebale dobro razmotriti posljedice sankcija na izvoz nafte i plina.

„Mislim da svijet danas, a pogotovo Zapad, nije spreman da pokrene takvu diskusiju“, rekao je on.

Upad demonstranata u Britansku ambasadu u Teheranu početkom sedmice, nakon što je London najavio uvođenje jednostranih sankcija iranskoj Centralnoj banci, izazvao je porast tenzija i rast cijene sirove nafte.

Prije zatvaranja berze u Londonu u petak, cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla je za 95 centi i sada iznosi 109,94 dolara po barelu.

Mehmanparast je također upozorio Evropsku uniju da „izbjegne vezivanje za britanske interese“.

Izvor: Agencije