Beč u novogodišnjoj noći očekuje promet od 59 miliona eura

U Beču će se i ove godine održati tradicionalni Novogodišnji koncert koji će prenositi 70 televizijskih mreža širom svijeta (Reuters)
U Beču će se i ove godine održati tradicionalni Novogodišnji koncert koji će prenositi 70 televizijskih mreža širom svijeta (Reuters)

Novogodišnja noć donosi veliki promet bečkoj privredi i poslije uspješnog predbožićnog perioda trgovci u glavnom gradu Austrije već trljaju ruke pred najluđu noć.

U glavnom gradu Austrije u maloprodaji se uoči novogodišnje noći očekuje promet od oko 59 miliona eura, izjavila je predsjednica Privredne komore Beča Brigite Jank.

U poređenju sa prošlom godinom promet je povećan za četiri miliona eura.

Prema anketi, koju je sproveo Institut za istraživanje tržišta u Beču “Makam”, 92 odsto Bečlija planira da proslavi najluđu noć.

Oko 51 odsto građana, prije svega starijih i roditelja s mlađom djecom proslaviće u krugu porodice, a njih oko 37 odsto sa prijateljima, poznanicima ili kolegama na privatnim proslavama.

Za vatromet 12 miliona

U centru grada, na javnim zabavama, u klubovima ili na kulturnim manifestacijama proslaviće 15 odsto Bečlija.

Samo za talismane i vatromet Bečlije će potrošiti oko 12 miliona eura.

Prema anketi, 49 odsto ispitanika će u ponoć pokloniti talisman za sreću, a samo taj običaj donijeće trgovcima 5,9 miliona eura. Svaki četvrti Bečlija planira u ponoć da koristi vatromet, a za to će se potrošiti šest miliona eura.

U samom gradskom jezgru ispaljivanje raketa i vatrometa nije dozvoljeno a zaprijećena kazna iznosi do 3.600 eura.
 

Izvor: Agencije


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO