Priština će tražiti izručenje braće Veselinović

Priština radi na prikupljanju dokumenata za podnošenje zahtjeva vlastima u Beogradu za izručenje braće Veselinović

Kosovski zvaničnici rade na prikupljanju dokumenata za podnošenje zahtjeva vlastima u Beogradu za izručenje braće Zvonka i Žarka Veselinovića, koje je Kfor optužio za organizovanje barikada i nasilje na sjeveru Kosova.

“Dovršavamo proces prikupljanja dokumentacije, koja će dokazati da su Zvonko i Žarko Veselinović građani Kosova. Poslije toga, dokumentaciju ćemo proslijediti Interpolu, a Ministarstvo pravde će tražiti njihovo izručenje Kosovu”, rekao je glavni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Šikri Sila za Balkan insight.

Sila je rekao da još nije moguće odrediti datum, ali da vjeruje da će zahtjev biti upućen u januaru.

Sajt navodi da postoje male šanse da Beograd izruči braću Veselinović, jer ne postoji sporazum o ekstradiciji s Kosovom, kao i zbog toga što je slučaj politički osjetljiv.

Prema ocjeni BIRN-a (Balkanska istraživačka mreža), Beograd će ipak biti pod pritiskom da izruči Veselinoviće, jer su oni, između ostalog, optuženi i za napad na vojnike NATO.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je ranije da će vlasti u Prištini u nekom trenutku od Srbije tražiti izručenje Zvonka Veselinovića, ali je ocijenio da su šanse za to, ipak, male jer za Veselinovićem nije raspisana međunarodna potjernica.

Prema pisanju lista Kosova sot, tužilaštvo u Prištini sumnjiči devet osoba za učešće u organizovanom kriminalu i incidentima na sjeveru Kosova, kao i ubistvu policajca Envera Zumberija, a među njima su i braća Zvonko i Žarko Veselinović.

Dvije optužnice

Okružno javno tužilaštvo u Mitrovici, kako je navedeno, podiglo je dvije optužnice protiv osoba za koje se sumnja da su učestvovale u incidentima na sjeveru Kosova i organizovanom kriminalu, ali niko od predstavnika kosovskih institucija nije od Interpola tražio hapšenje braće Veselinović.

Oni su po nalogu srpskog tužilaštva uhapšeni 20. decembra na Kopaoniku i određen im je pritvor od 30 dana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da nema političkih razloga za njihovo hapšenje i objasnio da srbijanska policija nema zakonsko pravo da sprovede istragu o događajima na teritoriji Kosova.

Protiv Zvonka Veselinovića vodi se istraga u Višem sudu u Kraljevu zbog krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih materija, prenosi Tanjug. 

U Specijalnom sudu u Beogradu vodi se istraga protiv Žarka Veselinovića zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Zvonku Veselinoviću je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva pošto ima prebivalište na Kosovu i bojazni da bi odlaskom na tu teritoriju mogao biti nedostupan državnim organima Srbije.

Izvor: Agencije