Rođena najmlađa država svijeta – Južni Sudan

Ostale nesuglasice oko nafte i pograničnih regiona (EPA)

Najmlađa država na planeti – Južni Sudan, rođena je devetog jula 2011. godine.

“Republika Sudan priznaje nezavisnost države Južni Sudan od devetog jula”, saopćio je ministar za predsjedničke poslove Bakri Hasan Saleh u Kartumu.

Mediji su pisali kako je posve iznenađujuće da se Sudan olako odrekao juga, gdje su ogromni izvori nafte.

Međutim, poznavaoci prilika su objašnjavali tokom ljeta kako je Washington obećao podršku Sudanu, kao i skidanje sa liste zemalja koje podupiru terorizam, ukoliko dopuste referendum i mirno otcjepljenje.

Jug je proglasio nezavisnost u ponoć, u skladu s rezultatima referenduma održanog u januaru, kada je više od 99 posto glasača podržalo otcepljenje.

Sukobi sjevera i juga trajali su pet decenija i, naposlijetku su rezultirali da se najveća zemlja Afrike raspolovila na dvije nacije, koje još imaju zategnute odnose.

Južni Sudan je postao 54. suverena država afričkog kontinenta.

Milioni poginulih

Južnosudanski pobunjenici dva puta su ratovali protiv centralne vlasti u Kartumu od 1955. godine, odnosno godinu dana prije oslobođenja Sudana od kolonijalizma, pa sve do 2005. godine, kada je potpisan mirovni sporazum.


Zastava Južnog Sudana označava pravdu,
slobodu i blagostanje [wikipedia.org]

Živote su izgubili milioni ljudi.

“Jasno nam je svima da nas čekaju veliki izazovi, ali suočit ćemo se s tim jedinstveni, u miru i nezavisni te ćemo izgraditi stabilnu i prosperitetnu zemlju”, obećao je uoči proglašenja južnosudanski ministar za informiranje Barbana Marial Benjamin.

No, oružani sukobi duž granice nikada nisu prestali, a samo tokom 2011. godine je ubijeno oko 1.800 ljudi.

Takođe, pitanje nafte praktično će vezivati dvije države.

Većina fabrika nalazi se na sjeveru zemlje, dok su izvorišta na jugu. Tako da će biti neizostavna ekonomska saradnja, prije svega u eksploataciji i izvozu nafte.

No, analitičari smatraju da će sjeverni Sudan izgubiti 37 posto svojih ranijih prihoda.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO