Povlačenje vojske SAD-a iz Iraka

Povlačenje američke vojske okončano u zoru 18. decembra (EPA)

Posljednji američki vojnici napustili su Irak u nedjelju u zoru 18. decembra i prešli u Kuvajt, čime je u potpunosti završeno povlačenje iz te zemlje, poslije skoro devet godina rata u toj zemlji, koji je odnio živote desetina hiljada Iračana i skoro 4.500 Amerikanaca.

Američki predsjednik Barack Obama sastao se u Bijeloj kući sa iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem nepunu sedmicu prije toga, gdje su razgovarali o budućnosti Iraka poslije potpunog povlačenja američkih snaga.

„Nakon skoro devet godina naš rat u Iraku završava ovog mjeseca“, objavio je američki predsjednik, nazvavši povlačenje „historijskim momentom“.

Obama je rekao da SAD iza sebe ostavlja suveren i samoodrživ Irak te je naveo da povlačenjem trupa počinje novo poglavlje između dvije zemlje.

Kontrola Iračanima

Obama je u oktobru najavio da će 31. decembra SAD vlast i kontrolu prepustiti Iračanima. Jedno od najtežih pitanja jeste je li iračka vojska spremna preuzeti odgovornost za političku i sigurnosnu stabilnost zemlje.

Maliki je insistirao na tome da će Irak sam izgraditi svoju budućnost, u skladu sa svojim nacionalnim interesima, a ne kako će diktirati Iran ili neka druga zemlja.

Irački analitičar Ghassan al-Attiya rekao je za Al Jazeeru da Maliki pokušava da „održi jednaku distancu i sa Teheranom i sa Sjedinjenim Državama“.

„Zapravo, on je ubijeđen da je sposoban da napravi kompromisni izbor za Irance i Amerikance. U tom smislu, on ne želi da bude viđen kao neko ko je blizak bilo sa Irancima ili sa Amerikancima“, dodao je.

Ministar odbrane  Sjedinjenih Američkih Država Leon Panetta službeno je 15. decembra okončao prisutnost američke vojske u Iraku rekavši  da je „san nezavisnog i suverenog Iraka sada postao java“ na ceremoniji u američkoj vojnoj bazi u Bagdadu.

Ceremonija spuštanja američke zastave u iračkoj prijestolnici dogodila se uoči konačnog povlačenja svih američkih trupa iz zemlje do kraja godine, što su brojni Iračani proslavili, pozdravljajući „odlazak okupatora“

“Vrlo sam sretan što okupator napušta našu naciju. Sada će ovom zemljom vladati njeni sinovi koji će održati njen suverenitet“, kazao je  za Al Jazeeru plemenski vođa Salah al-Asadi.

Američke snage izvele su invaziju na Irak 20. marta 2003., kako bi svrgnule bivšeg diktatora Saddama Husseina, koji je poslije pronađen, osuđen i pogubljen.

Američka vojska koja je imala do 170.000 vojnika u jeku najvećih borbi protiv pobune, napustila je 505 baza u Iraku.

Sukobi u Iraku, međutim, nisu prestali. Podaci o broju civilnih žrtava u Iraku se razlikuju i kreću se od 100.000 do milion ljudi.

Vjeruje se, također, da je, u periodima najžešćih sukoba, bilo nekoliko miliona izbjeglica i raseljenih.

Irak ima oko 900.000 vojnika zaduženih za unutrašnju sigurnost, ali mnogi strahuju da neće biti u stanju da osiguraju granice, zračni prostor i teritorijalne vode.

“Ne razmišljamo o Americi… Razmišljamo o struji, poslu, nafti, svakodnevnim problemima”, kazao je Abbas Jaber, vladin službenik u Bagdadu.

“Ostavili su haos za sobom”, rekao je on.

Najveća ambasada na svijetu

Oko 16.000 ljudi radi u američkoj ambasadi u Bagdadu, što je najveća diplomatska misija SAD-a u svijetu.

Dok se američke trupe povlače, Washington pojačava diplomatsku prisutnost u Iraku, javila je iz Bagdada Al Jazeerina dopisnica Jane Arraf.

„Prisutnost SAD-a u ovoj zemlji postaje diplomatska, politička i ekonomska. Ovdje ostaje ogromna ambasada. To je najveća američka ambasada na svijetu, kazala je Arraf.

Iračani se boje da će SAD iza sebe ostaviti zemlju koja je politički nestabilna, javio je Omar al-Saleh, dopisnik Al Jazeere sa bagdadskog trga Tahrir.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO