Kina neće da spašava Evropu

Ekonomisti procjenjuju da je Peking već investirao petinu svojih rezervi u imovinu u Evropi (AFP)

Kina ne može upotrijebiti 3,2 hiljada milijardi dolara svojih deviznih rezervi da spašava druge zemlje, rekla je zamjenica ministra vanjskih poslova Fu Ying, osvrćući se na pozive da Peking treba da izvuče Evropu iz dužničke krize.

Ying je rekla da tvrdnje da Kina treba da spasi Evropu nisu na mjestu i da su Evropljani pogrešno razumjeli način na koji Kina rukovodi svojim rezervama, javlja Economic Times.

Nije eksplicitno isključila korištenje jednog dijela kineskih rezervi za bolje ciljane mjere, ali je rekla da Kina neće utrčati sa velikom količinom „ušteđevine“ i spasiti Evropu od krize.

„Ne možemo iskoristiti taj novac da u svojoj zemlji ublažimo siromaštvo“, rekla je Fu. „Također ne možemo odnijeti taj novac van zemlje da pomognemo razvoju.“

Ekonomisti procjenjuju da je Peking već investirao petinu svojih rezervi u imovinu u Evropi, prenosi Reuters.

Iako su rezerve Kine najveće na svijetu, analitičari tvrde da su dvije trećine zaključane u dolarnoj imovini i ne mogu se prodati, zbog čega Peking godišnje može uložiti skromniju porciju od 470 milijardi dolara.

Fu je rekla da su rezerve Kine srodne državnoj uštedi i da je azijska finansijska kriza iz 1997. godine naučila Peking koliko su rezerve bitne za naciju.

Aktivan učesnik

Kao vlasnik najvećih deviznih rezervi na svijetu Kina je jedna od nekoliko zemalja sa dovoljno dubokim džepovima da otkupi dug Evrope i pomogne da se region izvuče iz finansijskih poteškoća.

Iako Peking odbija iskoristiti svoje rezerve da olakša evropsku krizu, to ne znači da Kina ne podržava ovu regiju, koja je također najveće izvozno tržište te zemlje, javlja Srna.

„Kažem da ideja po kojoj Kina spašava Evropu ne stoji. Mislim da se novac ne može iskoristiti na taj način“, rekla je Fu.

„Kina nikada nije bila odsutna pri internacionalnim naporima da se pomogne Evropi. Uvijek smo bili aktivan i snažan učesnik.“

Zagovornici ove ideje smatraju da bi Kina pomagajući Evropi, pomogla sebi, pošto bi omogućila Pekingu preinačenje svojih rezervi iz dolara i ojačala svoje najveće tržište.

Izvor: Agencije