Egipatska vojska nastavlja s nasiljem na Trgu Tahrir

Egipatske snage sigurnosti sukobile su se sa protivnicima vojne vlasti u Kairu i četvrti dan, te prizvale osudbu od SAD-a i UN-a.

Broj poginulih civila u sukobima koji traju od petka se popeo na 11.

Stotine je povrijeđenih i uhapšenih u sukobima.

Policija i vojska koriste palice, vodene topove i suzavac da otjeraju demonstrante sa Trga Tahrir, centralno okupljalište ustanka koji je preko noći svrgnuo s vlasti Hosnija Mubaraka u februaru ove godine.

Demonstranti su odgovorili kamenjem.

Čini se da će se nasilje nastaviti, nakon što je vladajuće egipatsko vojno vijeće u ponedjeljak objavilo kako su otkrili zavjeru da se spali parlament.

General Adel Emara, član vladajućeg vojnog vijeća, prekinuo je novinarsku konferenciju i rekao kako je primio poziv o „zavjeri da se spali parlament i sada su na trgu Tahrir velike gomile ljudi spremne implementirati taj plan.“

Emra je branio upotrebu sile nad demonstrantima, rekaviši da je dužnost vojske braniti državne institucije.

Istraživanje terena

„Šta treba da radimo kada demonstranti prekrše zakon?“, rekao je on.

„Da li bismo trebali pozvati strance da upravljaju našim narodom?“, pitao je Emara. Rekao je da je u toku istraga o sukobima i medijskom izvještavanju o njima. „Mediji pomažu sabotiranju države. To je sigurno.“

Reporterka Al Jazeere Sherine Tadros rekla je iz Kaira da je novinarska konferencija bila jedna od najdefanzivnijih poteza člana vladajućeg vojnog vijeća.

„U suštini pravi se slika u kojoj je jedna vojska – time i zemlja – pod napadom ovih kontra-revolucionara koji pokušavaju napasti vojnike i zgrade… a nemaju pravu ideologiju ili cilj iza tih djela“, rekla je ona.

Rekla je da iako pokazuju uzdržanost, vojska polako gubi strpljenje.

Demonstranti su rekli da su zarobili četiri vojnika koji su bili dio napadačke jedinice.

“Brzo smo ih ubacili u vozila i odveli sa trga, inače bi ih pretukla bijesna gomila koja je iskusila žestoke napade vojske“, rekao je Sayyid Abu Ella u telefonskom razgovoru sa trga Tahrir.

Kasno u nedjelju demonstranti su bacali benzinske bombe na liniju snaga sigurnosti i uzvikivali „dole Tantawi“, mislivši na feldmaršala Mohameda Husseina Tantawija, koji upravlja vojnim savjetom i koji je dva desetljeća bio Mubarakov ministar odbrane.

Wael Abbas, egipatski novinar i aktivist, rekao je za Al Jazeeru kako je po danu relativno mirno, iako je u zoru bilo hapšenja, smrti i pucanja.

„Koristili su vodene topove sa čudnim hemikalijama cijelu noć – smrdilo je pomalo kao sir, a onda kao benzin – također su letjeli molotovljevi kokteli  i kamenje“, rekao je, dok se vojska nije pokrenula u zoru.

U odgovoru na stav vojske da su demonstranti „kontrarevolucionari“, Abbas je rekao: „Mi znamo da je vojno vijeće ostatak Mubarakovog režima.“

„Prije su nam krali novac, sad nam uzimaju živote … to je definicija kontrarevolucionarizma, po mom mišljenju“, rekao je on.

‘Duboko zabrinuti’

Nasilje je osudio generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je „veoma uznemiren pretjeranom upotrebom sile … od strane sigurnosnih snaga spram demonstranata.“

Ban je prema izjavi iz njegovog ureda pozvao „tranzicijske vlasti da pokažu uzdržanost i poštuju ljudska prava, uključujući i pravo na mirne proteste“.

Američka državna tajnica je rekla da je „duboko zabrinuta kontinuiranim izvještajima o nasilju.“

„Pozivam egipatske sigurnosne snage da poštuju i štite univerzalna prava svih Egipćana, uključujući i prava na mirno slobodno izražavanje i okupljanje“, rekla je Hillary Clinton.

Nasilje je izbilo odmah nakon drugog kruga šestosedmičnih izbora za novi parlament Egipta koji bi vratio vojsku u kasarne.

Vojska je obećala do jula predati vlast novoizabranom predsjedniku.

Vojni izvor je rekao da su privedene 164 osobe, dok je državna novinska agencija MENA rekla da je javni tužitelj zadržao 123 osobe optužene za opiranje vlastima, bacanje kamenja na vojsku i policiju, te za paljenje vladinih zgrada.

Tužitelj je oslobodio ostale 53 privedene osobe.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sukobi demonstranata i vojske se nastavljaju već treći dan zaredom na ulicama Kaira. Iako se nasilje u nekim dijelovima grada smanjilo, pred zgradom parlamenta i dalje traje. Prilog priredio Harun Karčić

Birališta su otvorena u srijedu ujutro u trećini egipatskih pokrajina u drugoj fazi prvih parlamentarnih izbora nakon pada Hosnija Mubaraka.

14 Dec 2011
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO