Protesti poremetili Montijev govor

Opozicioni senatori su držali natpise 'Dosta poreza' (EPA)

Mario Monti, novi italijanski premijer, izviždan je uz uzvrgavanje ruglu u Senatu dok je prezentirao plan štednje svoje vlade.

Predsjedavajući Senata morao je suspendirati zasjedanje na deset minuta kada su članovi opozicione Sjeverne lige zviždali i odbijali da se umire.

Predstavnici Sjeverne lige podigli su transparente na kojima je pisalo ‘Ovo je budžet, a ne pljačka’ i ‘Dosta poreza’.

“Nismo na nogometnom stadionu”, rekao je predsjedavajući Renato Schifani u jednom od nekoliko pokušaja da ponovo uspostavi red i dozvoli Montiju da nastavi s prezentacijom.

Predstavnici Sjeverne lige podigli su transparente na kojima je pisalo “Ovo je budžet, a ne pljačka” i “Dosta poreza”.

“Vi, profesore Monti, napravili ste grešku u strategiji, jer ste prodali žrtve penzionera i poslovnih ljudi, malih kompanija s već potpisanim ugovorima, bez da ste išta vratili”, rekao je senator Sjeverne lige Massimo Garavaglia.

Plan bi smanjio deficit u budžetu za oko 25 milijardi dolara do 2013. godine.

Također uključuje mjere jačanja razvoja.

Cijene posudbe rastu

Od donjeg doma parlamenta se očekuje glasanje o ovom prijedlogu do kraja sedmice, prije nego što bude išao na odobrenje gornjem domu sljedeće sedmice.


Susanna Camusso [EPA]

U međuvremenu italijanske cijene posudbe i dalje rastu, kako ni evropski samit, ni predložene mjere nisu uspjele vratiti povjerenje u tržište.

Italija je morala platiti 6,47 posto na petogodišnje aukcijske obveznice, što je još više od prošlog rekorda euro ere od 6,29 posto.

Monti upravlja tehnokratskom vladom koja je prošlog mjeseca preuzela vlast, nakon što je premijer Silvio Berlusconi podnio ostavku zbog dužničke krize i političkih skandala.

Popularnost novog premijera je i dalje u porastu, a javnost se čini uvjerenom da samo bolna štednja može spasiti zemlju.

Ipak, postoje znakovi opozicije i političke opstrukcije.

Stiže delegacija MMF-a

Kontinuirano visoke kamatne stope bi potkopale sve razloge zbog kojih je nova vlada formirana.

Italijanski vođa najvećeg sindikata dodatno je povećao pritisak kada je rekao Reutersu da bi Montijeve politike mogle dovesti do socijalne eksplozije i da bi za zemlju bilo bolje da ne ostane na vlasti do kraja mandata 2013. godine.

Susanna Camusso, šef najveće italijanske konfederacije sindikata CGIL, kazala je kako Montijevi ustupci nisu bili dovoljni i da će njen pokret i dalje protestirati.

Kontinuirano visoke kamatne stope bi potkopale sve razloge zbog kojih je nova vlada formirana.

Ona kaže da Montijev plan pošteđuje bogate i traži veliku žrtvu od prosječnih Italijana.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je najavio da će poslati tim u Italiju koji bi trebao dobiti najnovije informacije o situaciji s budžetom.

“Mali tim iz MMF-a će posjetiti Rim sljedeće sedmice da razgovara s novim vlastima, primi najnovije informacije, o razvoju budžeta i razgovara o modalitetima za buduće misije nadgledanja”, rekao je glasnogovornik MMF-a.

Izvor: Agencije