Pieth: Treba ograničiti mandate u FIFA-i

Izbore, kada je po četvrti put izabran Blatter, obilježila korupcija (EPA)
Izbore, kada je po četvrti put izabran Blatter, obilježila korupcija (EPA)

Svjetska nogometna federacija FIFA trebala bi pažljivo pratiti rad svojih zvaničnika i ograničiti njihove mandate, navodi se u nezavisnom izvještaju o krovnoj kući svjetskog nogometa.

Ova organizacija je  također bila otvorena za sukobe interesa u odnosima sa svojih 208 članica, stoji u izvještaju Marka Pietha iz švicarskogh Instituta za upravljanje kojem je sjedište u Baselu.

Pieth, koji je postavljen prošle sedmice na čelo novog komiteta FIFA-e za upravljanje, upozorio je da njegov izvještaj neće biti pozdravljen od strane vodećih članova glavnog tijela nogometa na planeti.

Ozbiljne stvari

„Ovdje govorimo o ozbiljnim stvarima. Neće se svima svidjeti. Statutarnim tijelima se neće svidjeti sve ono što mi navodimo, ali me to ne brine“, kazao je autor izvještaja.

Piethov komitet bi se trebao sastati narednog mjeseca po prvi put, iako još nisu potvrđena imenovanja ostalih članova.

Njegove prijedloge treba odobriti Kongres FIFA-e u junu i trebali biti provedeni tokom naredne godine.

FIFA je pod velikim pritiskom da popravi svoj imidž i da postane više transparentna nakon prošlogodišnjeg odlučivanja za dodjeljivanje domaćinstava za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine, kao i zbog ovogodišnjih predsjedničkih izbora jer su oba slučaja obilježena problemima s korupcijom.

Sepp Blatter je po četvrti put izabran za predsjednika nakon što se njegov rival Mohamed bin Hammam povukao zbog optužbi za korupciju, a potom dobio doživotnu suspenziju.

Pieth je kazao kako će radije gledati u budućnost umjesto istraživanja optužbi iz prošlosti.

„Veoma je teško raditi oboje jer obje stvari zahtijevaju drugačije pristupe. Mislim da bi sigurno pogriješili ako bi oboje radili“, izjavio je Pieth.

U njegovom izvještaju se poziva na „stalne i istrajne provjere“ izabranih članova FIFA-inih komiteta i trebaju se uspostaviti jasna pravila u odlučivanju da li su podesni za tražene poslove.

FIFA bi trebala razmotriti ograničenje mandata njenih zvaničnika, stoji u izvještaju.

Pažljivo praćenje novca

Članovi raznih komiteta svjetske kuće nogometa izabiru se u kontinentalnim asocijacijama, dok predsjednika bira Kongres u kojem svaka od članica ima jedan glas.

U izvještaju se također navodi da je sistem po kojem FIFA dodjeljuje novac članicama za projekte razvoja nogometa treba biti pažljivo praćen.

„FIFA je odgovorna prema svojih 208 članica koje zauzvrat dobijaju finansiranje od FIFA-e i možda ovise finansijski o njenim fondovima“, navodi se.

„Dodatne preventivne mjere koje bi osigurale transparentnost i odgovornost u njenim odnosima sa članicama trebale bi biti uvedene u području finansijskih izdvajanja za razvoj nogometa u državama i regijama.“

„Izazov je da FIFA bude odgovorna za tačno korištenje ovih fondova.“

Dodaje se kako FIFA ne može jednostavno prati ruke od onoga što je dato članicama.

„Taj nivo demokratije u globalnom tijelu nužno ne implicira demokratiju na nižim nivoima, odnosno u individualnim članicama“, stoji u izvještaju.

„Jedan od najvećih izazova biti će kakav utjecaj FIFA može imati na izgradnji dobrog upravljanja i demokratije i u njenim članicama.“

Izvor: Agencije


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO