Otkriven veliki tunel za drogu u Meksiku

Američke vlasti tvrde da je vrijednost zaplijenjene robe 65 miliona dolara (Reuters)
Američke vlasti tvrde da je vrijednost zaplijenjene robe 65 miliona dolara (Reuters)

Meksičke vlasti pronašle su 600 metara dug tunel za krijumčarenje droge ispod američke granice, već drugi u istom području.

Oko pet metara dubok tunel sličan je onom pronađenom 16. novembra, a imao je i rasvjetu i teretna kolica, što govori puno o sve većoj tehničkoj sofisticiranosti moćnih narkokartela te zemlje, javlja AFP.

“Tunel smo pronašli nakon što su na na njegovo postojanje upozorile američke vlasti”, izjavio je šef policije u Tijuani Ricardo Garduno za AFP. Drugi kraj tunela je u blizini San Ysidro-a u Californiji.

Sigurnosne snage koje su učestvovale u pretresu u Meksiku pronašle su tri tone marihuane u tunelu.

Ali američke vlasti su nekoliko sati kasnije izjavile da su zaplijenjene 32 tone marihuane – količina čija je tržišna vrijednost 65 miliona dolara.

Američki ured za imigracije i izvršenje carine (ICE) opisao je ovaj pronalazak kao veliku pobjedu nad meksičkim  narkokartelima odgovornim za velike unose narkotika u SAD.

Operativna grupa San Diego tunela saopćila je da je nakon šest mjeseci istrage, sa američke strane tunela uhapšeno šest osumnjičenih.

Ulaz u tunel sa meksičke strane je pronađen samo 100 metara od lokalnog štaba federalne policije, vojne zračne baze i carine, javlja reporter AFP-a.

Američke vlasti su 16. novembra objavile pronalazak “glavnog” tunela za krijumčarenje droge, dugog nekih 400 metara koji je imao struju i sistem ventilacije.

Blizu 45.000 ljudi je ubijeno od 2006. godine, kada je Meksiko pokrenuo veliku vojnu ofanzivu protiv moćnih narkokartela koji su terorizirali pogranična naselja borbom za unosne krijumčarske rute.

Već tri godine istražitelji pronalaze visoko sofisticirane tunele u predprazničnim periodima, te špekuliraju da krijumčari pokušavaju iskorsititi jesenju žetvu marihuane u Meksiku.

“Imate organizaciju koja zna da će imati x količinu inventara u određeno doba godine, slično legitimnom biznisu koji nadgleda svoju robu, pa žele pronaći najefektivniji i najefikasniji način distribucije i prodaje”, rekao je specijalni agent američkog ureda za imigraciju i izvršenje carine, Derek Benner.

Pogodno tlo

Preko 70 prekograničnih prolaza je pronađeno od oktobra 2008. godine, više nego u prethodnih šest godina.

Vlasti kažu da treba oko šest mjeseci da se izgradi tunel. Radnici koriste lopate, sjekire ili pneumatske bušilice da polako iskopaju tlo, te spavaju u skladištima dok se posao ne završi.

Veliki broj tunela je koncentriran oko San Diega, Imperial Valleya i Nogalesa. Kalifornija je popularna jer se tlo lako kopa, a u Nogalesu se mogu iskoristiti podzemni kanali za drenažu.

Otay Mesa u San Diegu je pogodna jer ima mnogo skladišta s obje strane granice u kojima se može lako sakriti kamion sa narkoticima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO