Nacrt saudijskog zakona sigurnosti na udaru kritika

Sigurnosne mjere u zemlji su pojačane nakon demonstracija u nekim dijelovima zemlje (Reuters)
Sigurnosne mjere u zemlji su pojačane nakon demonstracija u nekim dijelovima zemlje (Reuters)

Predloženi zakon unutrašnje sigurnosti u Saudijskoj Arabiji nametnut će „drakonske i uvredljive“ mjere u Saudijskoj Arabiji, tvrdi Amnesty International.

Grupa koja stanje slobode govora u Saudijskoj Arabiji opisuje kao grozno, u izvještaju navodi da je nacrt antiterorističkog zakona ukazao da se mirna djela disidenata mogu u budućnosti procesuirati kao „teroristički zločini.“

Grupa je dobila kopiju prijedloga zakona ranije ove godine.

“Formulacija novog antiterorističkog zakona je još jedan očit znak da vlasti koriste zakon da bi utišali disidente“, tvrdi Amnesty International.

Kažu da zakon omogućava Kraljevini neodređeno zadržavanje osumnjičenika bez suđenja.

‘Nejasan i širok’

Amnesty International kritikovao je ono što naziva „nejasnim i širokim“ definicijama terorizma, od „destabilizacije društva“ do „štete ugledu države“.

“Prema ovom zakonu, neprozirnost se može iskoristiti da mirne sastanke grupe ljudi koji sa političkim zahtjevima, ili čak koji se sastaju u akademskom razgovoru smatraju ‘terorističkim zločinom“, stoji u izvještaju.

Saudijska Arabija je apsolutna monarhija bez pismenog kaznenog zakona; umjesto toga se bazira na šerijatskom zakonu u interpretaciji državnih sudija.

Uz poziv vlastima da odmah oslobode sve zatvorenike savjesti, Amnesty International  je opisala institucionalni okvir za zaštitu ljudskih prava kao „ekstremno slab“.

Pritvorenici se nekada drže mjesecima bez suđenja ili pristupa advokatima, navodi grupa, uz iznuđena priznanja: od premlaćivanja štapovima, udaranja, vješanja sa stropova za noge, do manjka sna.

Kažu da se suđenja često odvijaju iza zatvorenih vrata i da ne zadovoljavaju međunarodne standarde poštenja.

Poziv na proteste

Ranije ove godine, nepoznata grupa saudijskih aktivista podsticala je proteste za oslobođenje političkih zatvorenika, nezavisno sudstvo, minimalne plate i veću slobodu govora.

Vlada je na to odgovorila izjavom Ministarstva unutrašnjih poslova u kojoj je napomenula građane da su demonstracije  zabranjene i da bi „poduzela sve potrebne mjere“ protiv onih koji „remete mir“.

Samo je jedna osoba odbila poslušati vladinu izjavu, četrdesetogodišnji učitelj Khaled al-Johani koji je brzo i priveden.

Amnesty International tvrdi da je još uvijek u pritvoru.

Grupa je također spomenula proteste manjinskih šiitskih muslimana, ali je rekla da nije imala dovoljno detalja da donese zaključak o tome jesu li snage sigurnosti koristile pretjeranu silu kao odgovor na nasilno ponašanje nekih demonstranata.

Demonstracije održane prošlog mjeseca rezultirale su najmanje jednom smrću i nekoliko povrijeđenih nakon što je policija koristila bojevu municiju da rastjera demonstrante.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO