Gbagbo u ponedjeljak prvi put u sudnici

Gbagbo je optužen za individualnu krivičnu odgovornost (EPA)

Bivši predsjednik Obale Slonovače Laurent Gbagbo pojavit će se u ponedjeljak, 5. decembra, u sudnici Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu, gdje će se suočiti s optužnicom koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva, silovanja i progon.

Gbagbo (66) je u srijedu iz Obale Slonovače prebačen u Holandiju i smješten u pritvorsku jedinicu ICC-a.

U prvom pojavljivanju pred sudom, sudije će potvrditi Gbagbov identitet i utvrditi da li je propisno informisan o optužnici, prenosi Reuters.

“Gbagbo je optužen za individualnu krivičnu odgovornost, kao direktan saučesnik po četiri tačke optužnice za zločine protiv čovječnosti, i to za ubistva, silovanja i druge oblike seksualnog nasilja, progon i druge nehumane postupke počinjene na teritoriji Obale Slonovače od 16. decembra 2010. godine do 12. aprila 2011. godine”, saopćio je ICC-a.

U toku 11 slučajeva

Tužitelj ICC-a Luis Moreno Ocampo izjavio je u srijedu da je Gbagbo prva, ali da neće biti i jedina osoba koja će odgovarati za zločine u Obali Slonovače poslije izbora.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), tokom nasilja koje je izbilo u ovoj afričkoj državi zbog Gbagbovog odbijanja da odstupi sa vlasti poslije izbora poginulo je blizu 3.000 ljudi.

Od kako je, uz pomoć međunarodnih snaga, uklonjen sa vlasti, Gbagbo je bio u kućnom pritvoru u selu Korhogo, oko 500 kilometara udaljenom od glavnog grada Abidžana.

Paralelno s istragom sudskih organa u Obali Slonovače, ICC je proveo vlastitu istragu o ratnim zločnima koje su počinile Gbagbove pristalice i pristalice novog predsjednika Alassana Quattare.

Pred ICC-om je trenutno u toku 11 slučajeva, uključujući postizborno nasilje u Keniji 2008, ratne zločine počinjene u Centralnoafričkoj Republici i sudanskoj regiji Darfur.

Izvor: Agencije