Sirija prihvatila mirovni plan Arapske lige

Skup u znak podrške Basharu al-Assadu održan je u mediteranskom gradu Tartusu, dok SAD traži Assadov odlazak (EPA)

Sirija je prihvatila nekoliko odredbi plana koji je predložila Arapska liga (AL) kako bi se zaustavilo nasilje u ovoj zemlji.

Plan je u nedjelju predat sirijskom ministru vanjskih poslova Walidu al-Moualemu na sastanku u Kataru, zvanični odgovor Sirije se očekivao u ponedjeljak, ali su sirijski predstavnici zatražili odgodu kako bi razmislili o prijedlogu.

Na hitnom sastanku u Kairu, u organizaciji AL-a održanom u srijedu, sirijska delegacija je objavila da će prihvatiti plan koji uključuje završetak nasilja, puštanje zatvorenika i povlačenje vojske sa ulica.

AL pozdravlja odluku sirijske vlade, navodi se u saopćenju AL-a, u kojem se naglašava “potreba za hitnom, cjelokupnom i preciznom provedbom plana”.

Katarski premijer Sheikh Hamad bin Jassim Al Thani nakon sastanka u egipatskoj prijestonici rekao je da je sretan što je postigunt sporazum.

“Bit ćemo još sretniji ako se on odmah realizira”, zaključio je.

Premijer Katara pročitao je izjavu ove organizacije u kojoj se navodi da je Sirija pristala na nekoliko odredbi plana, uključujući potpuni prekid nasilja, oslobađanje zatvorenika, povlačenje vojske iz gradova i dozvoljavanje predstavnicima AL-a i medija ulazak u zemlju kako bi izvještavali o situaciji.

On je također kazao da će grupa nastaviti razgovarati sa sirijskom vladom i opozicijom kako bi se “pripremili za nacionalni dijalog u roku od dvije sedmice”.

Posvećenost Lige

Dopisnica Al Jazeere iz Kaira Jane Arraf rekla je da AL nema nikakvu garanciju da će se plan zaista i provesti, ali da postoji velika posvećenost tome da se okončaju nemiri u ovoj zemlji.

“Generalni sekretar AL-a naziva ovo promjenom politike u odnosima sa Sirijom. Liga je zabrinuta ne samo za zemlje oko Sirije, nego za cijelu arapsku zajednicu”, rekla je ona.

Nedugo nakon najave iz Kaira, američka vlada je ponovila svoj poziv sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da se povuče.

“Naš stav je isti: predsjednik Assad je izgubio legitimitet i treba se povući”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Victoria Nuland, glasnogovornica State Departmenta, upozorila je da je Assadova vlada puno puta kršila svoja obećanja.

“Nećemo ih suditi prema njihovim riječima, nego prema akcijama. Postoji rizik da oni odlažu stvari putem diplomatije, da pokušavaju ponuditi svom narodu polovična rješenja”, rekla je Nuland novinarima u Washingtonu.

Generalni skeretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon iz libijske prijestonice Tripolija poručio je da zahtijeva hitno okončanje “nasilja koje provodi sirijska vlada nad civilima”.

“Ubijanje civila u Siriji mora odmah prestati. Ljudi su predugo patili i ovo je neprihavtljiva situacija”, naglasio je Ban.

Najib al-Ghadban, član opozicijskog Sirijskog nacionalnog vijeća, kazao je da će realizacija incijative AL-a značiti kraj vlasti za Assada, a sirijski predsjednik neće dozvoliti da se to desi.

“Prihvatajući ovaj plan, on želi dobiti na vrmenu” rekao je on.

Drugi član opozicionog Vijeća Louay Safi izrazio je skepticizam u vezi s planom, naglašavajući da vlada ima dugu hisotriju kršenja obećanja.

“Prihvatanjem mirovnog sporazuma, sirijska vlada priznaje da postoji problem, da postoji revolt naroda i zahtjev da se njihovi zahtjevi uzmu u obzir. Ali, ona to još uvijek ne radi”, kazao je on za Al Jazeeru.

“Ako režim povuče svoje snage sa ulica, oslobodi oko 4.000 zatvorenika i pokaže realne znakove da će promijeniti svoju politiku, onda bi nas to možda uvjerilo da su krenuli u drugom smjeru”, dodao je.

Nastavljena ubijanja

Istovriemeno kada je Sirija prihvatila plan, prodemokratski aktivisti javili su da je najmanje 21 civil poginuo u zemlji, uključujući 13 radnika u fabrici u selu sjeverozapadno od Homsa.

Kako si naveli, žrtve su zaustavljene na cesti, gdje su na njih pucale snage lojalne predsjedniku Assadu.

“Oni su bili radnici u maloj tvornici građevinskih materijala”, rekao je Ahmad Fouad, aktivist iz Homsa, agencijama u telefonskom razgovoru.

Al Jazeera nije mogla provjeriti ove navode o ubijanju radnika.

Na internetu se pojavio i video-snimak koji je navodno snimljen u selu Kfar Laha te pokazuje nekoliko tijela kako leže sa zavezanim rukama iza leđa.

Kfar Laha, koji se nalazi u Houla regiji, smatra se centrom protesta protiv Assadove vlade.

U regiji se također nalaze naoružani opozicioni pokreti.

Osim navodnog ubijanja demonstranata, na socijalnim mrežama su se pojavile tvrdnje da je devet članova sekte alavita, kojoj pripada i Assad, odvučeno iz autobusa te upucano u provinciji Homs.

Ove tvrdnje plasirao je aktivista koji nije iz Homsa na socijalnoj mreži koja podržava Assada.

Omar Idlibi, aktivista koji je u egzilu u Bejrutu, rekao je agenciji Reuters da su okolnosti ovog incidenta koji se desio u utorak nejasne.

Ipak, kazao je da se pucnjava desila blizu glavne vojne ceste u Homsu.

Sumnja se da su napadi na radnike iz tvornice koji su se desili u srijedu osveta za ovaj incident.

Izvor: Al Jazeera i agencije