Fernandez ponovo predsjednica Argentine

Fernandez je naslijedila okojnog muža na mjestu šefa države 2007. godine (EPA)

Aktuelna predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner ubjedljivo je pobijedila na predsjedničkim izborima održanim u ovoj zemlji, čime je osvojila novi četvorogodišnji mandat.

Kandidatkinja stranke lijevog centra Front za pobjedu, koja je naslijedila pokojnog muža na mjestu šefa države 2007. godine, osvojila je 53 posto glasova prema prvim objavljenim rezultatima i pobijedila svog glavnog rivala, socijalistu Hermesa Binnera.

Nijedan argentinski lider nije dobio toliko glasova na izborima još od generala Juana Dominga Perona, koji je 1973. godine, kada je treći put izabran za predsjednika, osvojio 62 posto glasova.

“Da je neko od nas prije dvije godine izjavio da će ovo biti moguće, rekli bi nam da smo ludi”, obratila se Fernandez svojim pristalicama sa balkona predsjedničke palate.

“Možete računati na to da ću nastaviti ovaj projekat poboljšanja života oko 40 miliona Argentinaca”, dodala je.

Slavlje na ulicama

Novinarka Al Jazeere Lucia Newman, koja izvještava iz Buenos Airesa, opisala je rezultate izbora kao “historijske”.

“Ovdje je okupilo desetine hiljada pristalica koji slave”, istaknula je Lucia Newman.

Fernandez je u pobjedničkom govoru mnogo puta odala spomen svom mužu Nestoru Kirchneru, koji je preminuo prije godinu dana, rekla je naša dopisnica.

“Ovdje je vatromet. Ljudi bubnjaju, slave, uzvikuju i pjevaju. Došle su cijele porodice s djecom. Vlada slavljenička karnevalska atmosfera”, opisala je ona.

Argentinska predsjednica se u govoru osvrnula na činjenicu da je prva žena koja je osvojila dva predsjednička mandata u jednoj latinoameričkoj državi.

Također se zahvalila liderima iz Latinske Amerike koji su joj dali podršku u tome, uključujući predsjednika Venecuele Huga Chaveza i kolumbijskog šefa države Juana Santosa.

Socijalna politika

Ekonomski rast od 8 posto godišnje te činjenica da  su ostali kandidati bili slabi pomoglo je Fernandez da ponovo bude predsjednica Argentine.

Svojom politikom razljutila je male poljoprivrednike i biznismene, ali je zato dobila podršku glasača koji su imali koristi od velikih socijalnih doprinosa za siromašne porodice i starije osobe.

Fernandez, poznata po oštroj retorici, podigla je poreze na izvoz soje i zadržala kvote na transport pšenice i kukuruza.

Uzgajivači kažu da takve mjere štete investiranju u poljoprivredi, koja je glavni izvor prihoda za ovu zemlju.

“Prve tri godine njenog mandata obilježile su snažne konfrontacije srednje klase, poljoprivrednog sektora i medija”, objasnila je Newman.

“Međutim, u zadnjih godinu dana ona je ublažila svoj imidž i govor. Mnogo manje je agresivna. Zasigurno je pridobila dio srednje klase, kao i siromašne u ovoj zemlji”, dodala je ona.

Mnogi očekuju da bi, zbog velike podrške koju ima, argentinska predsjednica mogla povratiti kontrolu u Kongresu, koju je izgubila na izborima 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije