Beč najbolje mjesto življenja

Beč ima 456 različitih vrsta divljih pčela (EPA)

Grad Beč se drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu, dok je Luksemburg najsigurniji grad na svijetu.

Sarajevo se nalazi na 155. mjestu po kvalitetu življenja, a po sigurnosti na 127. mjestu, zajedno s Beogradom, prenosi Fena.

U regiji je po kvalitetu života najbolje plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75, Zagreb na 98, a Beograd na 136. mjestu.

Po sigurnosti Ljubljana je na 30. mjestu, Zagreb na 75, Budimpešta na 90, a Beograd i Sarajevo na 127. mjestu, prema godišnjem istraživanju kvaliteta života i sigurnosti koju je provela konsultantska tvrtka Mercer.

Bagdad je, prema istraživanju koje je obuhvatilo 221 grad, mjesto u kojem vladaju najgori životni uvjeti i najniža sigurnost.


Bagdad [EPA]

Evropski gradovi zauzeli su polovicu od prvih 25 mjesta kako po kvaliteti života, tako i po sigurnosti, posebno gradovi u Njemačkoj i Švicarskoj.

Na dnu Bagdad i Kartum

Nakon Beča, po kvaliteti života slijede Cirih, Auckland, Minhen, Vankuver i Dizeldorf, a nakon Luksemburga najsigurniji su Bern, Helsinki, Cirih i Beč.

Na dnu liste su neposredno prije Bagdada i Kartum, Sudan, Port-au-Prins te N'Džamena, gradovi obilježeni stalnim nemirima.

Honolulu i San Francisco najbolje su plasirani američki gradovi na 29. i 30. mjestu, dok je New York završio na 47. mjestu po kvalitetu života, a na 68 po pitanju sigurnosti, koje dijeli s Londonom.

Glavni grad Velike Britanije ipak od njega nudi kvalitetnije uvjete života, pa je na 38. mjestu.

Rim je 52. po kvalitetu života, a 79. po sigurnosti, dok je Pariz 30. po kvalitetu života, a 60. po sigurnosti.

U istraživanju je korišteno 39 kriterija, među kojima su i politički, društveni i ekonomski parametri, kao i mogućnosti za rekreaciju, kvalitet stanovanja i okoliša, a sigurnost po podacima o unutrašnjoj stabilnosti, nivou kriminala i efikasnosti pravne države.

Izvor: Agencije