Otkazi i štrajkovi u Grčkoj

U sindikatima traže da se teret štednje pravednije raspodijeli na sve slojeve društva (EPA)

U Grčkoj je u ponedjeljak, zbog novih mjera štednje, bez posla ostalo oko 16.000 službenika, od kojih će oko 4.000 biti penzionirano, a oko 12.000 će biti uključeno u takozvani predpenzijski režim, koji bi trebao trajati do 2013. godine.

Grčka vlada je ovu mjeru preduzela radi smanjenja troškova u zamjenu za dobijanje sljedeće tranše pomoći Evropske unije (EU) u iznosu od 110 milijardi eura.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos izjavio je da vlada ne planira nova budžetska otpuštanja do kraja 2011. i u 2012. godini.

U Grčkoj, prema podacima centralne banke, oko 500.000 stanovnika živi u domaćinstvima koja nemaju nikakve prihode, jer su svi nezaposleni, što čini 12,9 posto ukupne radne snage, piše dnevnik Katimerini.

Prema podacima centralne banke, prihodi domaćistava smanjeni su 6,3 posto u ovoj godini.

Podaci su navedeni u izvještaju koji je banka predala parlamentu.

Uragan otpuštanja

U izvještaju su upućene kritike na račun prethodne vlade, koja nije uspjela realizirati dogovor s eurozonom i Međunarodnim monetarnim fondom (IMF).

Grčke državne i privatne radio-stanice stupile su u ponedjeljak u 24-satni štrajk, protestirajući protiv “uragana otpuštanja” i “povreda kolektivnih ugovora”.

Dužnička kriza i restriktivne mjere, praćene nizom zakona o fleksibilnom radnom vremenu, utjecale su na poslovanje grčkih medija.

Novinari zaposleni u grčkoj novinskoj agenciji ANA – MPA u ponedjeljak će prekinuti rad zbog novih mjera štednje vlade, koje će dovesti do smanjenja zarada

Nakon desetogodišnjeg rada, tokom 2010. godine u Grčkoj su prestala izlaziti dva dnevna lista.

Grčka se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi, a vlada u Atini, radi dobijanja međunarodne pomoći za izlazak iz recesije, prinuđena je donositi restriktivne mjere, uključujući otpuštanja, ukidanje beneficija i prodaju državnih preduzeća.

Novinari zaposleni u grčkoj novinskoj agenciji ANA – MPA u ponedjeljak će prekinuti rad zbog novih mjera štednje vlade, koje će dovesti do smanjenja zarada.

Siva ekonomija

Zaposleni u agenciji neće raditi do ponoći, u znak protesta zbog novih mjera štednje, koje će pogoditi zaposlene u novinskim agencijama, prenose atinski mediji.

Ovo je samo jedan u seriji protesta s kojima se posljednjih dana suočila nova vlada nacionalnog jedinstva, koju je nedavno formirao Lukas Papadimos.

Konferederacije sindikata koje okupljaju zaposlene u javnom i privatnom sektoru najavili su generalni štrajk za 1. decembar, koji će, kako se tvrdi, paralizirati zemlju.

U sindikatima traže da se teret štednje pravednije raspodijeli na sve slojeve društva, a ne da se samo svaljuje na leđa radnika i službenika, onih koji najmanje imaju.

U sindikatima se također ukazuje da država mora zaoštriti borbu protiv “sive ekonomije”, koja je veoma rasprostranjena u zemlji , kao vlasnika kapitala koji često izbjegavaju da plaćaju poreze.

Generalni štrajk se podudara s diskusijom u parlamentu o novim mjerama stednje, koje vlada mora provoditi kako bi bi dobila novu tranšu kredita od Evropske unije (EU) i MMF od osam milijardi eura.

Izvor: Agencije