Iran želi izbaciti britanskog ambasadora

Predsjedavajući iranskog parlamenta Ali Larijani kaže da je izbacivanje ambasadora samo početak (EPA)
Predsjedavajući iranskog parlamenta Ali Larijani kaže da je izbacivanje ambasadora samo početak (EPA)

Iranski parlament izglasao je izbacivanje britanskog ambasadora kao odgovor na svježe sankcije nad Iranom zbog nuklearnog programa te zemlje.

Kako je prenijela iranska državna radio stanica, većina od 179 zakonodavaca glasala je u korist vraćanja diplomatskih odnosa na početnički nivo u roku od dvije sedmice, te u korist smanjenja ekonomskih odnosa sa Velikom Britanijom na minimum.

Ali Larijani, predsjedavajući parlamenta rekao je da je „ovaj [zakon] samo početak“, prenosi AFP.

Prije nego što zakon stupi na snagu, treba ga odobriti iransko Vijeće čuvara. 

Velika Britanija je, zajedno sa SAD-om i Kanadom ranije ovog mjeseca nametnula nove finansijske sankcije Iranu sa ciljem pritiska Teheranu da zaustavi navodni program nuklearnog naoružavanja.

Sankcije su došle kao odgovor na posljednji izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je izrazio zabrinutost o mogućoj vojnoj dimenziji atomskog programa te zemlje.

Iran je odbio izvještaj UN-a i insistira da je njihov nuklearni program isključivo za mirnodopske svrhe.

Velika Britanija je, pred glasanje u Teheranu, izjavila da bi bilo „za žaljenje“ ukoliko dođe do izbacivanja ambasadora Dominicka Chilcotta.

‘Zaključati ambasadu’

„Ukoliko Britanija obustavi neprijateljski pristup Iranu, možemo ponovo izgraditi odnose“, rekao je autor zakona i šef komisije za međunarodnu politiku i narodnu sigurnost,  Allaeddin Boroujerdi.

Nekoliko zakonodavaca je tražilo još rigorozniji zakon koji bi u potpunosti prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom.

“Moramo zaključati britansku ambasadu i ignorirati ih dok se ne vrate na koljenima, kao Amerikanci“, rekao je Mahmoud Ahmadi Bighash.

Od Francuske i ostalih zemalja Evropske unije se očekuju dodatne sankcije spram Irana na sastanku ministara vanjskih poslova koji će se održati sljedećeg četvrtka.

Zvanični Pariz pozvao je na zamrzavanje iranskih sredstava u centralnoj banci i na usvajanje embarga na iransku naftu.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO