Dodik traži „mirni razlaz“

Milorad Dodik traži ukidanje pozicije visokog predstavnika i državnog suda i tužilaštva (Fena)

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik napustio je kolokvij u italijanskom gradu Kadenabija o Ustavu Bosne i Hercegovine, rekavši da je stav njegove stranke da na tom skupu neće razgovarati o formiranju Vijeća ministara BiH.

Dodik je ocijenio da bi, u daljoj budućnosti, u novi ustavni dokument u BiH trebalo ugraditi neku vrstu ustavno predviđenog mehanizma za mirni razlaz, koji bi podrazumijevao pokretanje procedure izjašnjavanja naroda o tome šta žele, prenijela je Srna.

Lider SNSD-a je zatražio da se u BiH ukine funkcija visokog predstavnika, kao i državni sud i tužilaštvo.

Dodik je izjavio da je na skupu u Italiji, u kojem sudjeluju lideri šest najvećih bh.stranaka, jasno rečeno da decentralizirano i snažno uređenje BiH „nije nespojivo sa praksom EU“.

Reporterka Al Jazeere Adisa Ruždić javila je iz Kadenabije da su nakon Dodikovog odlaska, predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice 1990., Hrvatske demokratske zajednice BiH i Socijaldemokratske partije, nastavili razgovarati u kasnim večernjim satima.

No, nije bilo potvrde da li je bilo riječi o formiranju Vijeća ministara, kazala je Ruždić.

U telefonskoj izjavi za Al Jazeeru Dodik je nazvao spekulacijama navode da je napustio sastanak, kazavši da je i organizator znao da on može biti na skupu samo prvi dan.

Predsjednik SNSD-a kazao je da će se odazvati relevantnom pozivu za pregovore o bitnim pitanjima za BiH, to jest ako ga organiziraju domaći akteri, ali da Republika Srpska ima svoje stavove.

„Mi smo i dalje apsolutno spremni iz Republike Srpske da razgovaramo, ali po ustavu i zakonu . . . četiri ministarska mjesta koja uključuju ministarstvo inostranih poslova treba da pripadnu Republici Srpskoj i to je nešto čime se više neće moći kalkulisati bez obzira na našu dobru volju da pokušamo neke modalitete, ali to su bili samo modaliteti i ništa više”, rekao je Dodik.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je za Al Jazeeru da šanse za formiranje državne vlasti nisu „posebno umanjene“ nakon Dodikovih izjava, iako „stranci koji su nas slušali sigurno imaju razloga da budu više zabrinuti“.

Tihić, koji će napustiti Italiju u ponedjeljak, bit će domaćin sljedećih pregovora šestorke u Sarajevu, a za Al Jazeeru je potvrdio da će se ovaj sastanak održati prije sedmog decembra, kada je zakazana sjednica Evropskog parlamenta u Briselu.

Očekivan ishod

Sociolog i potpredsjednik Socijaldemokratske unije Miro Lazović izjavio je za Al Jazeeru  da je „bilo iluzorno očekivati da će se u Italiji šestorka dogovoriti o bilo čemu jer oni su i do sada dokazali da nisu u stanju riješiti krupna politička pitanja i formirati Vijeće ministara“.

„Ono što je žalosno je da su ponovo kompromitirali BiH pred međunarodnom zajednicom“, kazao je Lazović.

Lazović je dodao da je problematična činjenica da Ustav BiH ne dozvoljava mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

Dodik je u telefonskoj izjavi za Srnu rekao da je na skupu jasno rečeno da „Evropa neće nikada ništa nametati, niti će tražiti nekakve modele, jer je to stvar lokalnih političkih struktura”.

“Ono što smo mi rekli jeste da želimo da završimo implementaciju odluke Sejdić- Finci i da je to sve što se može uraditi na planu ustavnih promjena, te da nije moguće ići ka masovnim ustavnim promjenama koje bi značile zahvatanje u bilo koji drugi segment”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiv snažan decentralizirani model uređenja BiH, zasnovan na Daytonu.

“U tom pogledu, treba jačati ulogu entiteta, federalnih jedinica i nastojati da oni budu . . .uključeni i u procese evropskih integracija, čak do toga da predstavništvo BiH u Briselu ima paritetan broj predstavnika koje šalju niži nivoi vlasti“, rekao je on.

Dodik je rekao da je u Italiji usaglašen stav da entitetima treba dozvoliti da imaju svoje reprezentativne selekcije na međunarodnim sportskim takmičenjima.

Kompatibilnost s EU

Stranački lideri iz BiH u Kadenabiji do 29. novembra sudjeluju u radu kolokvija  pod nazivom “Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?”, koji organizira njemačka Fondacija Konrad Adenauer.

Raspravlja se o procesu ustavne reforme i integracija u EU, o čemu je izlaganje imala Paola Pampaloni, šefica odjela za BiH u direkciji Evropske komisije za proširenje, te Emine Bozkurt, predsjednica Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu.

Ivana Marić, predstavnica Fondacije Konrad Adenauer, izjavila je za Fenu da stranački lideri u Italiju „nisu ni došli da formiraju Vijeće ministara BiH“.
„Stranački lideri razgovaraju, ali ne o formiranju formiranju Vijeća ministara BiH, nego uopćeno o približavanju stavova“, kazala je Marić.

Šestorica lidera (Dodik, Tihić, Zlatko Lagumdžija iz SDP-a, Mladen Bosić iz SDS-a, Božo Ljubić iz HDZ-a 1990 i Dragan Čović iz HDZ BiH) u nedjelju su imali izlaganja u sklopu dva panela, u kojima su učestvovali i predstavnici Evropske unije.

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling u subotu navečer se obratio učesnicima na uvodnom izlaganju o ulozi parlamenta u reformskom procesu.

Prije početka kolokvija u Kadenabiji očekivalo se da će ovaj događaj ujedno biti nova prilika postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, gotovo 14 mjeseci nakon održavanja općih izbora.

Organizatori su najavili da kolokvij ima za cilj da političkim liderima iz BiH “pruži mogućnost da pokušaju zajednički pronaći rješenja za probleme zemlje”.

Accademia Konrad Adenauer u mjestu Kadenabija nalazi se u vili La Collina, tradicionalnoj italijanskoj vili izgrađenoj 1895. godine, na jezeru Komo.

Vila je bila je ljetnikovac prvog njemačkog saveznog kancelara nakon II svjetskog rata Konrada Adenauera. Danas je vila međunarodni konferencijski centar koji okuplja predstavnike i partnere Fondacije Konrad Adenauer iz politike, privrede i kulture.

Izvori: Al Jazeera i agencije