Predsjednik Meksika optužen za ratni zločin

Predsjednik Meksika je optužen za sistematsko dozvoljavanje mučenja civila (EPA)

Grupa meksičkih aktivista je na Međunarodnom krivičnom sudu podigla tužbu za ratni zločin protiv predsjednika Felipea Calderona.

Advokat dvadesettročlane grupe koja je potpisala tužbu izjavio je da su vojska i policija u borbama protiv narko-kartela oko 470 puta povrijedili ljudska prava.

Aktivisti optužuju Calderona da je vojsci dozvolio sistematsko ubijanje, otmicu i mučenje civila.

Tužba koja je podignuta u petak na sudu u Holandiji također spominje i Joaquina „El Chapo“ Guzmana, vođu kartela Sinaloa.

Advokat Netzai Sandoval rekao je da su u sukobu, u kojem je od 2006. godine živote izgubilo između 35.000 i 40.000 ljudi, i meksički narko šefovi počinili zločine protiv čovječnosti.

“Nasilje u Meksiku je veće od nasilja u Afganistanu, nasilje u Meksiku je veće od Kolumbije“, rekao je Sandoval.

“Želimo da nam tužitelj kaže jesu li ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni u Meksiku i da li su predsjednik i drugi visoki zvaničnici odgovorni.“

Calderonova vlada je negirala optužbe, rekavši da se izabrana, demokratska vlada bori protiv kriminalaca i da je uspostavila mehanizme za zaštitu ljudskih prava.

Vladavina prava

“Uspostavljena sigurnosna politika se na bilo koji način ne može predstavljati kao međunarodni zločin. Upravo suprotno, sve njene akcije su fokusirane na zaustavljanje zločinačkih organizacija i pomaganje građana,“ izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

“Meksiko je, kao nikada prije, sistematski proveo sve snažniju javnu politiku koja ojačava vladavinu prava i unapređuje i cijeni ljudska prava.“

Međunarodni krivični sud može pokrenuti postupak u zemljama koje nisu u mogućnosti ili ne žele same procesuirati te zločine.

Sud mora odlučiti da li se ove optužbe mogu nazvati zločinom protiv čovječnosti, što je proces koji bi po pravnim stručnjacima mogao trajati mjesecima, možda i godinama.

Izvor: Agencije