Pakistan naredio NATO-u da napusti zračnu bazu

Pakistanska vojska pokušava spriječiti napade talibana u Mohmandu (EPA)

Pakistanska vlada dala je vojnicima Sjedinjenih Američkih Država 15 dana da napuste zračnu bazu u provinciji Balučistan nakon napada NATO-a na pakistanski kontrolni punkt u kojem su poginula 24 vojnika.

Glasnogovornik misije NATO-a u Afganistanu potvrdio je kako je „vrlo vjerovatno“ da je paljba iz savezničkih helikoptera usmrtila 24 vojnika pored granice s Afganistanom. U napadu je povrijeđeno 12 vojnika.

Ranije ove godine, nakon napada u kojem je ubijen Osama bin Laden, pakistanska vlada je također dala SAD-u 15 dana da napusti zračnu bazu Šemsi.

Pakistan je zatražio objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji i zatvorio granicu između Pakistana i Afganistana, čime je onemogućen prijevoz namirnica i drugih potrepština za NATO-ve vojnike u Afganistanu. U međuvremenu, pakistanski premijer sazvao je hitan sastanak vojnih čelnika.

„Tražili smo zračnu podršku tokom razvoja taktičke situacije, i to je vrlo vjerovatno  izazvalo pakistanske žrtve“, izjavio je za Reuters general Carsten Jacobsen, glasnogovornik NATO-ve misije ISAF.

Komandir misije NATO-a u Afganistanu obećao je da će detaljno istražiti okolnosti pogibije pakistanskih vojnika.

„Ovom incidentu lično ću posvetiti pažnju i obavezujem se da ću ga detaljno istražiti da bi se utvrdile činjenice“, izjavio je komandir ISAF-a General John R. Allen. „Izražavam svoje duboko saučešće porodicama i voljenima članova Pakistanskih snaga sigurnosti koji su poginuli ili ranjeni“.

Allen je dodao da vodstvo misije ISAF nastavlja poboljšavati sigurnosne odnose s Pakistanom, uključujući koordinaciju akcija u pograničnim područjima „u našoj zajedničkoj borbi protiv terorizma“.

Reakcija Pakistana

Pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani  izjavio je da je „jutros napadnuta pakistanska solidarnost i sigurnost“.

„Mi ćemo biti kao čvrsti zid. Nikome nećemo dozvoliti da napada našu zemlju“, rekao je.

Gilani je sazvao hitan sastanak vojnih čelnika. Ministar vanjskih poslova Pakistana pozvao je Camerona Muntera, ambasadora SAD-a u Islamabadu, „da uloži najjaču moguću žalbu“ zbog napada.

„Ministar vanjskih poslova rekao je američkom ambasadoru da je ničim izazvan napad NATO/ISAF letjelica na granični punkt , u kojem su poginula 24 pakistanska vojnika a 13 je ranjeno, duboko uznemirio vladu i građane Pakistana“, navodi se u saopćenju ministarstva.

Glasnogovornik pakistanske vojske potvrdio je da su među žrtvama napada, koji se desio pred zoru u plemenskom području Mohmand na sjeverozapadu zemlje, bila dva oficira.

Kamioni NATO-a koji su se kretali prema Afganistanu, zaustavljeni su u mjestu Džamrud u plemenskom području Kajber blizu grada Pešavara nekoliko sati nakon napada, saopćili su zvaničnici.

„Zaustavili smo snabdijevanje NATO-a po naredbi federalne vlade“, izjavio je vladin glasnogovornik Mutahir Hussain. „Kamione šaljemo natrag u Pešavar“.

Pakistanska vojska nedavno je postavila kontrolni punkt u selu Salala, s namjerom da zaustavi talibane koji prelaze granicu i izvode napade na teritoriji Pakistana, saopćili su vladini zvaničnici Maqsood Hasan i Hamid Khan.

Ugroženi  odnosi

Očekuje se da će već napeti američko-pakistanski odnosi biti ugroženi napadom.

Imtiyaz Tyab, dopisnik Al Jazeere iz Islamabada, rekao je da je pakistanska vojska saopćila da akcija NATO-a na granici Pakistana i Afganistana “nije bila ničim izazvana”.

“Ovo će potencijalno biti vrlo ozbiljan problem između NATO-a i Pakistana”, rekao je Tyab.

Tyab je rekao da će za razvoj situacije u Pakistanu biti ključna odluka pakistanske vojske, jer o vanjskoj politici ove zemlje odlučuje upravo vojska, a ne političari.

„Ovo je napad na teritorijalni suverenitet Pakistana“, rekao je Masoud Kasur, guverner sjeverozapadne provincije Kajber-Paktunkva. „Više ne možemo tolerirati ovakve pogranične napade. Vlada će se na najvišem nivou raspitati o ovim napadima i istražiti ih“.

Vršilac dužnosti pakistanskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim državama uložio je žalbu američkom State Departmentu.

Zvanični Islamabad se protivi povećanom broju napada američkih bespilotnih letjelica na naoružane grupe u poslejdnjih nekoliko godina, u kojima u pograničnim područjima gine više civila nego vojnika.

Washington negira ove navode, ali odbija komentirati napade bespilotnih letjelica.

Glasnogovornik NATO-ve misije ISAF u Kabulu rekao je da je koaliciji poznato da se dogodio  “incident” blizu granice, te da pokušava saznati više informacija. Rekao je da polovina namirnica i drugih potrepština NATO-vim snagama u Afganistanu dolazi preko Pakistana.

Incident se desio nakon što se američki general John Allen u petak sastao sa šefom pakistanske vojske, generalom Ashfaqom Pervezom Kayanijem za pregovore o graničnoj kontroli i saradnji.

Prošle godine, nakon što je paljba iz američkih helikoptera nenamjerno usmrtila dva pakistanska vojnika, Pakistan je privremeno zatvorio granicu i onemogućio snabdijevanje NATO-vih vojnika u Afganistanu.

Izvori: Al Jazeera i agencije